mont d'or (ost)

Artikkelstart

Mont d'Or er det populære navnet på to kumelksoster som produseres på henholdsvis fransk og sveitsisk side av grensen i Jurafjellene, i departementet Haut-Doubs i Frankrike og i Vallée de Joux i Vaud-regionen i Sveits. For den franske varianten er det et krav at beiting og ysting foregår minimum 700 meter over havet.

I Frankrike er det offisielle navnet Vacherin du Haut-Doubs, og i Sveits Vacherin de Mont d'Or. Navnet Mont d'Or har den etter fjellet med samme navn (1461 meter over havet) som ligger ved grensen på fransk side.

Osten har lang historie og er i Frankrike første gang nevnt skriftlig i 1280 som en ost med et belte av trespon (sangle). Den ble senere veldig populær ved Ludvig 15s hoff på 1700-tallet.

Sesongost

Osten ystes kun i perioden 15. august til 15. mars og er i salg fra 10. september til 10. mai. Mont d'Or har opparbeidet seg et godt omdømme og har tilnærmet kultstatus blant kjennere. Den spises ofte oppvarmet og blir da helt rennende innenfor skorpen.

Produksjon

Mont d'Or er en kittmodnet ost med vasket skorpe, men har ikke den tradisjonelle rød-oransje fargen på skorpen som andre kittmodnete oster har. Den mest vanlige varianten av osten har en diameter på 11 cm, veier 480 gram, har et belte av granspon og selges i en boks også av granspon. Det finnes også en stor variant med en diameter på 33 cm og vekt på 3,2 kilo.

Osten skal ha minimum 45 prosent fett i tørrstoffet.

Mont d'Or fra fransk side av grensen ystes av rå melk fra rasene Simmental og Montbéliarde. Den sveitsiske varianten ystes av termisert melk.

Opprinnelsesbeskyttelse

Den franske Vacherin du Haut-Doubs fikk den nasjonale franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1981 og EUs opprinnelsesbeskyttelse AOP i 1996. Den sveitsiske Vacherin Mont d'Or har hatt tilsvarende opprinnelsesbeskyttelse fra EU siden 2003.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg