Mellomdyr, eller mesozoer, er en liten dyregruppe, som betraktes som en rekke i dyreriket. Nyere forskning med DNA-analyser tyder på at de stammer fra flatormer eller andre dyr. Tidligere ble de betraktet som et underrike av dyreriket.

Faktaboks

Uttale
mesozˈoer
Etymologi
av meso- og gresk ‘dyr’

Mellomdyrene er ormelignende organismer, som regel bare 0,5 til 7 millimeter lange. Kroppen består av et epitel med ytre flimmerhår eller børster. Det omgir indre organer, som for det meste er kjønnsorganer. Kroppen har ofte bare 10 til 40 celler. De mangler nervesystem og muskler. De lever som parasitter i blekkspruter eller andre virvelløse marine dyr.

Klasser

Mellomdyrene deles i to klasser, som er meget ulike og egentlig ikke i slekt med hverandre:

Rhombozoer

Rhombozoene (klasse Rhombozoa) omfatter 65 arter på verdensbasis. De er parasitter som lever i nyrene til forskjellige blekkspruter. De er lange og slanke i bygning. Hvis det blir for trangt hos verten, skiller rhombozoene ut kjønnsceller, som gir opphav til nye individer.

Orthonectider

Orthonectider (klasse Orthonectida) er også avlange i bygning, men mer tønneformet enn rhombozoene. De er parasitter i sjøstjerner, muslinger og børsteormer, hvor de ofte lever i kjønnsorganene og kan forårsake sterilitet hos verten. På et stadium består kroppen av et udelt cytoplasma med mange cellekjerner. Fra dette stadiet utvikles kjønnsmodne hunner og hanner, som bare er 0,2 millimeter lange.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. Seventh edition. McGrawHill Education.

Faktaboks

mellomdyr
Mesozoa
Artsdatabanken-ID
449

Kommentarer (2)

skrev Lauritz S. Sømme

Mitt endringsforslag må evalueres av redaksjonen. Jeg er ikke fagansvarlig.

svarte Mari Paus

Hei! Takk for oppdatering, jeg godkjente nå. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg