Medslep er vannet som slepes med langs skipets sider og bunn, når skipet gjør fart gjennom vannet.

Faktaboks

Også kjent som

dødvann

Medslepet er del av den totale skipsmotstand et fartøy utsettes for ved gange gjennom sjøen. Dette påvirkes av friksjonsmotstanden langs skipshudenskroget. Friksjonen avhenger av overflatens glatthet, der et strømlinjeformet og glatt skrog gir mindre motstand enn overgrodde og rue overflater med lite strømlinjeform. Høy friksjon sleper derfor med seg mer vann.

Medslepet langs skutesidene kalles også for dødvann, men dette må ikke forveksles med dødvannet mellom to ulike vannlag.

Bak skroget, i kjølvannet, dannes også en medslepsbølge, som i dagligtale kalles for hekkbølgen. Denne bølgen er et resultat av skrogets bevegelse gjennom vannet. På fartøy med maskinfremdrift er denne bølgen forstyrret av propellthrusten fra skrogets akterkant. Smekre, strømlinjeformede skrog har en mindre hekkbølge enn fyldige skrog.

En medslepningskoeffisient er et prosentforhold mellom det medslepte vann fra et fartøy, og det omkringliggende upåvirkede vannet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg