Medisinsk antropologi er en underretning av sosialantropologi som vokste fram på 1960-tallet. Medisinsk antropologi studerer sosiale prosesser og kulturelle forestillinger om og representasjoner av helse og sykdom, og praksiser for å kurere sykdom. Begrepet ble først brukt av den amerikanske antropologen Norman Scotch i 1963.

Noe av den historiske bakgrunnen for retningen var at medisinfaget hadde forlatt sin tidligere interesse for generell antropologi (læren om mennesket). Avgrensingen av medisinfaget til sykehuset førte til at klinisk utdanning og eksperimentell metode dominerte faget, og etnografiske deler av faget som kartla og studerte medisinernes hverdagserfaringer ble utelatt. Rapporter kalt medisinsk geografi og medisinsk topografi ble basert på etnografiske, demografiske og statistiske data.

Den medisinske antropologien koblet altså på 1960-tallet igjen sammen medisin med etnografi. Etnografi er en helhetlig beskrivelse av sosiale og kulturelle prosesser gjennom nærstudier av sosialt liv, gjerne kalt deltakende observasjon.

Medisinsk antropologi studerer hvordan oppfattelse av både helse og sykdom former og formes av samfunnet rundt. Studier har fokusert på hvilke ressurser som blir mobilisert i samfunn uten profesjonelle helseeksperter. Det kan være tekniske ressurser som bruk av planter, eller sosiale ressurser som rituell helbredelse. Studiet av praksiser knyttet til sykdom, helse og helbredelse har ikke bare tilføyd ny botanisk kunnskap til biomedisin, men også utfordret vestlige psykopatologiske kategorier og det vestlige forholdet mellom vitenskap og religion.

Etnomedisin er det sammenlignende studiet av medisinske systemer sett som produkter av samfunns generelle kulturelle trekk.

Etnopsykiatri, eller transkulturell psykiatri, er det tilsvarende sammenlignende studiet av ideer om og kategorier for psykisk helse og sykdom/avvik i lys av samfunnets generelle kultur.

Noen kjente medisinske antropologer er Robert I. Levy, Jean Benoist, Gonzalo Aguirre Beltrán, Gilbert Lewis, Ronald Frankenberg, Eduardo Menéndez, Arthur Kleinman og Nancy Scheper-Hughes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg