Blanco-partiet

Artikkelstart

Blanco-partiet er et konservativt parti i Uruguay, et av landets to tradisjonelle partier. Etter valget i 2019 er det Blanco-partiet som styrer landet for perioden 2020–2025.

Faktaboks

Også kjent som

Partido Blanco, Hvitt parti

også kjent som Partido Nacional (PN), Nasjonalpartiet

Blanco-partiet ble dannet under president Manuel Oribe i 1836. Resten av 1800-tallet var preget av konflikter mellom Blanco-partiet, som representerte de konservative verdiene i landet, og det liberale Coloradopartiet, som satt ved makten uavbrutt fra 1865 til 1959. Blanco-tilhengerne ble tradisjonelt funnet blant de velstående, i kirkeledelsen og hæren.

I 1958 ble Luis Alberto de Herrera valgt som Blanco-partiets første president, men døde før han inntok embetet. Fra 1970 var Wilson Ferreira Aldunate partiets mest fremtredende politiker, sterkt kritisk til statskuppet i 1973 og det påfølgende militærdiktaturet. Etter demokratiet ble gjeninnført i 1985 fremsto Blanco-partiet som et mer folkelig parti. I perioden fra 1990 til 1995 var Blanco-partiet representert av president Luis Alberto Lacalle, Luis Alberto de Herreras barnebarn. Neste valgseier var i 2019, da Luis Lacalle Pou vant presidentvalget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg