Medielandskapet i Mosambik preges av det relativt lave antallet kanaler, og lave dekningsgrad for landets drøyt 30 millioner innbyggere. Medielandskapet er formet av, eller reflekterer, nedarvede forutsetninger og det sittende politiske regimet. Sosialt og økonomisk preges det av den høye graden av analfabetisme og fattigdom. Politisk preges det av den sterke dominansen til regjeringspartiet Frelimo. Omskifteligheten i medielandskapet skyldes at landet er ungt, men allerede har gjennomgått flere store og dramatiske endringer. Siden rundt 2015 har ytringsfriheten vært under press.

Aviser

Det utkommer to dagsaviser som er omtrent jevnstore. Den regjeringskontrollerte Notícias de Moçambique eies formelt av et selvstendig selskap som er underlagt nasjonalbanken. Selskapet publiserer også søndagsavisen Domingo, og sportsavisen Desafio. O Pais eies av det private medieselskapet Sociedade Independente de Comunicação, Lda (SOICO). Selskapet eier også TV- og radiokanaler. Til sammen har de to avisene et opplag på ca. 30 000. De har begge nettsider.

Det er seks permanente ukeaviser, og andre som kommer og går. Den viktigste og eldste er Savana som eies av journalistkollektivet Mediacoop. Den har et opplag på ca. 16 000. Mediacoop ble grunnlagt i 1991 etter at grunnloven var endret, og det ble åpnet for uavhengige medier etter avviklingen av ettpartistaten. I 1992 begynte kollektivet å utgi faxavisen Mediafax, og i 1993 Savana. Mediafax er senere utviklet til den viktigste av de mange nettavisene i landet. De utgjør en viktig del av den offentlige og uavhengige nyhetsformidlingen og debatten i landet. Det finnes lokale nettaviser i alle de store byene.

Radio

Det viktigste mediet i Mosambik er radio. Den statlige radioen i landet Rádio Moçambique (RM) har tre kanaler og lokalavdelinger i alle landets provinser. RM sender programmer på portugisisk og lokale språk. I tillegg er det to nettverk av lokale radiostasjoner. Det største består av uavhengige lokalsamfunnsdrevne radioer med ca. 70 stasjoner knyttet sammen i organisasjonen FORCOM. Et annet er knyttet til et statlige nettverket Instituto de Comunicação Social (ICS). Det er en rekke private, kommersielle og religiøse radiostasjoner i hele landet. De viktigste religiøse stasjonene eies av den katolske kirken – Rádio Maria, og den brasilianske pinsemenigheten Igreja Universal do Reino Deus – Rádio Miramar.

Fjernsyn

Det statlige fjernsynsselskapet TVM har to kanaler. Den største TV-kanalen er imidlertid den helkommersielle STV, som eies av SOICO. Igreja Universal do Reino do Deus eier TV Miramar. I tillegg er det flere mindre TV-kanaler – både religiøse og kommersielle. RTP África som er den afrikanske versjonen av den portugisiske allmennkringkasteren (RTP) dekker også mesteparten av landet.

Internett og mobiltelefoni

Internettdekningen i landet er relativt lav. I januar 2020 ble det anslått at 17 prosent av befolkningen hadde adgang til nettet. 50 prosent hadde mobildekning, og 8,1 prosent brukte sosiale medier. Det er tre mobiloperatører i landet. Det statlige selskapet TmCel, Vodacom eid av det multinasjonale selskapet Vodacom, Movitel eid av et mindretall lokale investorer, men først og fremst av det vietnamesiske selskapet Viettel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker (medier)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg