Musikk i Zimbabwe

Artikkelstart

Musikklivet i Zimbabwe er dominert av shonafolket, som er berømt for sin virtuose behandling av mbira (tommelfingerpiano) og sine flerstemmige sanger. Den tradisjonelle kulturen forfalt under den europeiske koloniseringen på 1800-tallet. Men eldre former overlevde i enkelte områder og har som følge av de senere års nasjonalisme fått en renessanse.

Musikk og dans spiller en viktig rolle ved livets og årets høytider, jordbruksaktiviteter og barns lek. Mbira finnes i fire hovedformer og spilles i ensembler. Tromme- og danseensembler er vanlige, og musikkbue finnes i tre hovedformer. Rasler og panfløyte forekommer også.

De seneste tiårene er det vokst frem en urban populærmusikk som i stor grad er en blanding av tradisjonell shonamusikk og elementer fra reggae og soul. Flere zimbabwiske artister har gjort seg gjeldende internasjonalt, blant annet sangeren Thomas Mapfumo (1945–) med sin såkalte chimurenga-stil og gruppen The Bhundu Boys med sin jit-musikk. Mbira-virtuosen og sangeren Stella Chiweshe (1946–) har fra 1990-årene fått stor oppmerksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg