Musikklivet er dominert av shonafolket, som er berømt for sin virtuose behandling av mbira (tommelfingerpiano) og sine flerstemmige sanger. Den tradisjonelle kulturen forfalt under den europeiske koloniseringen på 1800-tallet. Men eldre former overlevde i enkelte områder og har som følge av de senere års nasjonalisme fått en renessanse.

Musikk og dans spiller en viktig rolle ved livets og årets høytider, jordbruksaktiviteter og barns lek. Mbira finnes i fire hovedformer og spilles i ensembler. Tromme- og danseensembler er vanlige, og musikkbue finnes i tre hovedformer. Rasler og panfløyte forekommer også.

De seneste tiårene er det vokst frem en urban populærmusikk som i stor grad er en blanding av tradisjonell shonamusikk og elementer fra reggae og soul. Flere zimbabwiske artister har gjort seg gjeldende internasjonalt, bl.a. sangeren Thomas Mapfumo med sin såkalte chimurenga-stil og gruppen The Bhundu Boys med sin jit-musikk. Mbira-virtuosen og sangeren Stella Chiweshe har fra 1990-årene fått stor oppmerksomhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.