Faktaboks

George Paget Thomson
Sir
Uttale
tˈåmsn
Født
3. mai 1892, Cambridge, Storbritannia
Død
10. september 1975, Cambridge, Storbritannia
George Paget Thomson
Av /Nobelstiftelsen 𝒲.

George Paget Thomson var en britisk fysiker som er kjent for sitt arbeid på bølgenaturen til materie. For dette arbeidet fikk han Nobelprisen i fysikk sammen med Clinton Joseph Davisson i 1937.

Vitenskapelig karriere

George Paget Thomson var sønn av J. J. Thomson og ble i 1922 professor i Aberdeen. I perioden 1930–1952 jobbet han ved Imperial College, London, og i perioden 1952–1962 virket han som Master of Corpus Christi College, Cambridge.

I 1927–1928 påviste Thomson bøyning av elektronstråler i krystaller, og bekreftet dermed de Broglies teori om materiebølger. Dette funnet førte til at han sammen med amerikaneren C. J. Davisson fikk Nobelprisen i fysikk i 1937.

Thomson ble i 1940 formann for den britiske regjerings første komité for kjerneenergi, Maud-komiteen, og etablerte samarbeidet med USA om utviklingen av den kjernefysiske bomben. I 1946 startet han noen av de første forsøkene på kontrollert fusjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg