Ny israelsk skolebibel

Ny oversettelse av Tanakh til bruk i barneskolen

Ny israelsk skolebibel
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Ketiv er et jødisk uttrykk som betegner den skrevne formen av ord i Den hebraiske bibelen/Tanakh, i motsetning til kere, 'det som leses'.

Faktaboks

Uttale
ketˈiv
Etymologi
av arameisk ‘det skrevne’
Også kjent som
ketib

Betegnelsene stammer fra masoretene, de jødiske lærde som fra 600- til 900-tallet evt. fastla hvordan den hebraiske konsonant-teksten skulle leses. Hebraisk er et såkalt konsonantspråk, der vokallyder oftest ikke skrives. Bibeltekstene var opprinnelig også skrevet uten oppdeling i ord og setninger. Torarullene som brukes i synagogen skrives fremdeles på den opprinnelige måten.

Skrevne og trykte utgaver av Tanakh beregnet på personlig bruk er ikke underlagt samme restriksjoner. For å samordne og lette lesemåten, delte masoretene opp teksten i ord, setninger og vers og innførte spesielle vokaltegn, nekudot. Disse er plassert over og under konsonantteksten. I tillegg innførte de spesielle tegn som skulle illustrere tonefall og «melodi» i resitasjonen, samt diverse kommentarer til teksten.

Der de mente et ord skulle leses annerledes enn det selve konsonantteksten skulle tilsi, blir leseren gjort oppmerksom på dette gjennom et lite tegn, og ordet som skal erstattes under lesingen, får det nye ordets vokaltegn. Den korrekte lesemåtens konsonanttegn blir oppført i margen eller nederst på siden. Ord som forekommer så mange ganger i teksten at endringen i lesemåte forutsettes kjent, markeres kun ved skifte av vokaltegn.

Det best kjente eksempelet på kere er gudsnavnet JHVH (Jahve), som i bibelteksten har fått vokaltegnene til ordet Adonai (Herren), for å minne leseren på at navnet JHVH ikke skal uttales.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg