maskevidde

Maskevidde, maskestørrelse på fiskeredskap som er bundet av tråd (lin) slik at det dannes masker, f.eks. garn, not og trål. Maskestørrelsen blir angitt i millimeter. Masken måles ved at et gradert mål stikkes inn i masken når linet er vått. Tidligere ble maskestørrelsen oppgitt i omfar per alen, dvs. hvor mange masker det går på hver alen. Fastsetting av minste tillatte maskevidde er viktige reguleringstiltak for bevaring av fiskeressursene.

Med hjemmel i lov av 3. juni 1983 om saltvannsfiske fastsettes ved forskrift bestemmelser om bl.a. minste tillatte maskevidde for redskaper som slepes gjennom sjøen (trål, snurrevad), og for garn avhengig av hvilket fiske det dreier seg om. Det er ulike bestemmelser om maskevidde avhengig av om man fisker nord eller sør for 62° n.br. Bestemmelsene er også i en viss utstrekning avhengige av hvilket materiale som er benyttet.

Etter lov om laksefisk og innlandsfisk av 15. mai 1992 er det bestemt at maskevidden for laks ikke må være mindre enn 58 mm. Det samme gjelder for sjøørret i og ved utløpet av vassdrag hvor det også går opp laks. For innlandsfiske er maskevidden oftest bestemt i de lokale fiskeforskrifter.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg