maskevidde

Maskevidden på garn (avbildet) måles i centimeter.

Fiskegarn
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Maskevidde er størrelsen på maskene (åpningene) på fiskeredskap som er bundet av tråd (lin) slik at det dannes masker, for eksempel garn, not og trål. Fastsetting av minste tillatte maskevidde er viktige reguleringstiltak for bevaring av fiskeressursene.

Måling

Maskestørrelsen blir angitt i millimeter. Masken måles ved at et gradert mål stikkes inn i masken når linet er vått. Tidligere ble maskestørrelsen oppgitt i omfar per alen, det vil si hvor mange masker det går på hver alen.

Regler

Med hjemmel i saltvannsfiskeloven fastsettes ved forskrift bestemmelser om blant annet minste tillatte maskevidde for redskaper som slepes gjennom sjøen (trål, snurrevad), og for garn avhengig av hvilket fiske det dreier seg om. Det er ulike bestemmelser om maskevidde avhengig av om man fisker nord eller sør for 62° nordlig breddegrad. Bestemmelsene er også i en viss utstrekning avhengige av hvilket materiale som er benyttet.

Etter lakse- og innlandsfiskeloven er det bestemt at maskevidden for laks ikke må være mindre enn 58 mm. Det samme gjelder for sjøørret i og ved utløpet av vassdrag hvor det også går opp laks. For innlandsfiske er maskevidden oftest bestemt i de lokale fiskeforskrifter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg