Måling av maskevidde
Måling av maskevidde
Måling av maskevidde
Lisens: CC BY SA 3.0
Maskeviddemåler
Maskeviddemåler
Maskeviddemåler
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Maskevidde er størrelsen på maskene, det vil si åpningene, på fiskeredskap som er bundet av tråd (lin) slik at det dannes masker, for eksempel garn, not, trål, teiner og ruser. I høstingsforskriften som er fastsatt med hjemmel i havressursloven defineres maskevidde som «maskens største innvendige åpning målt i strukket maske». Maskevidden påvirker hvilke størrelser av fisk som vil fanges av redskapet.

Fastsetting av minste tillatte maskevidde er et viktig reguleringstiltak for bevaring av fiskeressursene.

Måling

Maskevidden blir i dag angitt i millimeter. Masken måles ved at et gradert mål stikkes inn i masken. Tidligere ble maskestørrelsen oppgitt med utgangspunkt i lengde på utstrukket maske. Maskelengden ble da oppgitt i omfar per alen. Maskenes sider mellom knutene kalles for stolper, og antall omfar angir hvor mange stolper det går på hver alen.

Regler

Regler om maskevidde fastsettes av de ansvarlige myndigheter med hjemmel i lov og forskrifter. For fiske etter saltvannsfisk i sjøen fastsettes regler om maskevidde ved en forskrift kalt Høstingsforskriften. Denne forskriften fastsetter bestemmelser om blant annet minste tillatte maskevidde for redskaper som slepes gjennom sjøen (trål, snurrevad), og for garn avhengig av hvilket fiske det dreier seg om.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg