manganater

Artikkelstart

Manganater er en rekke kjemiske forbindelser som inneholder mangan. Nærmere bestemt er det salter avledet av de hypotetiske syrene tetraoksomangan(V)syre, med kjemisk formel H3MnO4, og tetraoksomangan(VI)syre, H2MnO4, og av tetraoksomangan(VII)syre eller permangansyre, HMnO4.

Faktaboks

Uttale
manganˈater

Manganater(V)

Manganater(V) er bare stabile i sterkt basisk løsning. I svakt basisk, nøytral og sur løsning spaltes de raskt i manganater(VI) og mangan(IV)oksid som denne reaksjonsligningen viser:

\[\ce{2MnO4^3- + 2H2O→ MnO4^2- + MnO2 + 4OH^-}\]

Manganater(VI)

Manganater(VI) fremstilles ved oksiderende smelting av brunstein med alkalier:

2MnO2 + 4KOH + O2 → 2K2MnO4 + 2H2O

Ved utlutning av smelten med vann og inndampning i vakuum krystalliserer kaliummanganat(VI), K2MnO4, ut i form av mørkegrønne, metallglinsende krystaller. Mangansmelten er intens grønn og blir brukt til å påvise selv små spor av mangan. Også manganatene(VI) er bare stabile i sterkt basisk løsning. I nøytral og sur løsning spaltes de i mangan(IV)oksid og manganat(VII) (permanganat):

\[\ce{3MnO4^2- + 2H2O→ MnO2 + 2MnO4^- + 4OH^-}\]

Reaksjonen kalles disproporsjonering og består i at manganat(VI)ionene oksiderer og reduserer hverandre gjensidig til sju- og fireverdig mangan. Samtidig forandrer løsningen farge fra manganat(VI)ionets grønne til permanganationets fiolette farge. Manganat(VI)løsninger kalles derfor «den mineralske kameleon». I basisk løsning er den kjemiske likevekten forskjøvet mot venstre. I natron- og kalilut løser manganatene(VI) seg derfor uten å spaltes.

Manganater(VII)

Manganater(VII) eller permanganatene er stabile både i fast tilstand og i løsning. Av tilstrekkelig sterke reduksjonsmidler blir de fiolettfargede manganat(VII)ioner i sur løsning redusert til fargeløse mangan(II)ioner, Mn2+:

\[\ce{MnO4^- + 8H^+ + 5e^- -> Mn^2+ + 4H2O}\]

På grunn av fargeforandringen lar reaksjonen seg lett iaktta.

Manganatene(VII) er sterkt oksiderende og har av den grunn blitt brukt for en rekke formål, som desinfeksjonsmiddel og deodorant, for luft- og vannrensning, til bleking av papir og cellulose, som middel mot slangebitt, som motgift mot blåsyre og kaliumcyanid, mot opium, morfin og fosfor, ved organiske synteser og ved redoks-titreringer. Det viktigste manganat(VII) er kaliumsaltet KMnO4, kaliumpermanganat.

Den syren som svarer til manganatene(VII), tetraoksomangan(VII)syren eller permangansyren HMnO4, er hygroskopisk og spaltes heftig ved temperaturer over 3 °C.

Andre manganforbindelser

Betegnelsen manganat blir også brukt om de komplekse manganforbindelsene, for eksempel kaliumheksakloromanganat(IV), K2MnCl6, kaliumtetrafluoromanganat(II), K2MnF4 og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg