Manchego, spansk fast fåreost.  Osten har den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen PDO fra EU, men kun oster  fra de delene av provinsene Albacete, Ciudad Real, Cuenca og Toledo som ligger innenfor grensene til regionen La Mancha omfattes av den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen. Videre kan osten kun ystes av helmelk fra sauerasen Manchega, fra  dyr som både er født og avlet opp innenfor beskyttelsesområdet, samt at den må minimum lagres i 60 dager og maksimum to år.

Manchego kan tilvirkes av både rå og pasteurisert melk. Variantene av rå melk kan merkes Artesano.

Osten er sylinderformet med en høyde på inntil tolv cm, diameter inntil 22 cm og med en vekt fra 400 g til 4 kg. Den har et karakteristisk vinkelmønster preget i den harde og uspiselige skorpen. Fargen kan være fra off-white for ferske oster til gylden for de vellagrede. De ferske ostene er halvfaste og konsumeres i stor grad kun lokalt.

Manchego er ikke en spesielt skarp ost, men den har en karakteristisk fåresmak. De lagrede eksemplarene egner seg godt til riving og gratinering. 

Fettinnholdet i tørrstoffet er ca. 60 prosent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.