manchego

Et stykke av den spanske fåreosten manchego.
manchego av /iStockphoto. Gjengitt med tillatelse

Manchego er en fast spansk ost laget på sauemelk. Osten har den geografiske opprinnelsesbetegnelsen PDO fra EU, men det er bare oster fra de delene av provinsene Albacete, Ciudad Real, Cuenca og Toledo som ligger innenfor grensene til regionen La Mancha som omfattes av denne. Videre kan osten kun ystes av helmelk fra sauerasen Manchega, fra dyr som både er født og avlet opp innenfor beskyttelsesområdet, samt at den må minimum lagres i 60 dager og maksimum to år.

Faktaboks

Uttale
manchˈego
Etymologi

Manchego kan tilvirkes av både rå og pasteurisert melk. Variantene av rå melk kan merkes Artesano.

Osten er sylinderformet med en høyde på inntil tolv cm, diameter inntil 22 cm og med en vekt fra 400 g til 4 kg. Den har et karakteristisk vinkelmønster preget i den harde og uspiselige skorpen. Fargen kan være fra off-white for ferske oster til gylden for de vellagrede. De ferske ostene er halvfaste og konsumeres i stor grad kun lokalt.

Manchego er ikke en spesielt skarp ost, men den har en karakteristisk fåresmak. De lagrede eksemplarene egner seg godt til riving og gratinering.

Fettinnholdet i tørrstoffet er ca. 60 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg