Maine coon, svartskilpadde
Maine coon, bruntabby
.
Maine coon, smoke

Maine coon er en langhåret katterase som stammer fra staten Maine i USA, hvor den er kjent siden 1860-årene.

Beskrivelse

Maine coon er en stor og kraftig katt, den største av tamkattrasene. En fullvoksen hann veier 6–8 kilo, mens hunnen veier 4–6 kilo. Det kan ta flere år før katten er fullt utvokst. Pelsen er mellomlang, silkeaktig og tett. Pelsen er lengst på ryggen og bakbeina. Potene har også mye pels.

Typiske kjennetegn er et gaupelignende ansikt hvor nese- og snutepartiet ser ut som en firkantet boks. Katten har høye kinnbein. Ørene er store og tettsittende med tufser som en gaupe. Ørene kan ha godt med pels på både ut- og innsiden. Øynene er store og plassert langt fra hverandre.

Rasen er godkjent i alle farger og mønstre, med og uten hvitt mønster.

Historikk

Maine coon oppsto ved naturlige paringer mellom korthåret huskatt og langhårede varianter på østkysten av USA. De langhårede variantene kan ha vært katter som vikingene brakte med seg til Vinland, eller det kan ha vært andre langhårede som angorakatter. En legende sier at rasen oppsto ved krysning med vaskebjørn (engelsk racoon), derav navnet maine coon, men det er nok ikke tilfelle. DNA-analyser viser at maine coon er nært beslektet med norsk skogkatt og sibirkatt, alle langhårede skogkattyper som har oppstått ved naturlig utvalg av katter som lettere overlevde kalde vintre. Dette styrker Vinlandhypotesen. Seinere er disse kattene blitt avlet på som egne raser.

Maine coon ble først kjent i 1861 i Maine, men ble etter hvert mindre populær. I 1953 ble arbeid startet for å bevare denne rasen, og i 1994 ble det første kullet registrert i Norge. I dag er maine coon den mest populære katterasen i Norge.

Atferd

Hos maine coon likner atferd og gemytt på de andre skogkattrasene norsk skogkatt og sibirkatt. De er ikke av de mest aktive katterasene, men er sosiale og har naturlig god sjøltillit i kraft av sin størrelse. Dette er katter som er godt tilpasset norske vinterforhold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg