Magnetisk lagringsmedium, utnytter egenskapene til magnetiserbart materiale til lagring av data. Vanlige magnetiske lagringsmedia er disketter, disker og magnetbånd. Magnetiserbart materiale ligger i et tynt sjikt på et underlag av plast, aluminium eller glass. Data skrives i overflaten som små magneter av et skrivehode som må beveges over overflaten. Sifrene 0 og 1 representeres av (bitte små) magneter som har motsatt retning. Utlesing av data skjer på tilsvarende måte ved at lesehodet føres over det skrevne spor av magneter. Det lager strømpulser, og retningen på strømpulsen avspeiler magnetenes retning.

Datatettheten øker etter hvert som en blir i stand til å skrive og lese mindre magneter. Dess mindre magneter, dess tettere på mediet må lese/skrivehodet ligge, men uten å ødelegge overflaten. På 1990-tallet begynte en å bruke magnetoresistive lesehoder. De er basert på at elektrisk motstand i en leder endrer seg når lederen ligger i et magnetfelt. På 2000-tallet gikk en over til "vertikal" lagring. Tidligere lå magnetene i planet, nå gikk en over til skrive magentene vertikalt inn i den magnetiserbare overflaten. Begge endringene bidro til større lagringstetthet. 

Lese-skrivehodet må komme så tett på mediet som mulig, men uten å berøre mediet. Det løses ved at hodene er aerodynamisk utformet og flyter i luftskiktet som  følger med mediets overflate på grunn av overflatens bevegelse, for eksempel diskens rotasjon. Når bevegelsen stopper løftes hodene opp slik at de ikke faller ned på mediet eller de lander i harde og glatte landingssoner som ikke lagrer data. Avstanden mellom hode og medium er så liten at støv og røyk i vanlig luft vil krasje i mellomrommet. Derfor er moderne disker kapslet inn. Lufttrykket ute og inne utjevnes gjennom et lite støvfilter. Den siste utviklingen er gasstett innkapsling i en heliumatmosfære. Helium er vesentlig tynnere enn luft og gir mindre rotasjonsmotstand og mindre løft slik at hodene kan ligge enda tettere på mediet (gjelder disk). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.