møbeltapetserer

Artikkelstart

En møbeltapetserer er en håndverker som skjærer til skinn og stoffer til trekking av møbler. Arbeidsområdet omfatter produksjon, reparasjon og restaurering av ulike typer stoppede møbler, søm av gardiner og draperier samt trekking av vegger med tekstilmaterialer.

Praktisk bygger møbeltapetsereren opp et underlag av bæreduk og fjærer, binder fjærene sammen og monterer dekkmaterialer. Til slutt trekkes det stoppede arbeidsstykket, og møblene monteres med pyntenagler, knapper og bånd.

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et videregående trinn 1-kurs i design og håndverk og et videregående trinn 2-kurs i design og tekstil. Læretiden avsluttes med en svenneprøve. Med fem års allsidig praksis og en teoriprøve er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det bare registrert én som besto prøven i møbeltapetserfaget. Ved tilleggsutdanning er det mulig å ta mesterbrev, og ved utgangen av 2015 var det 40 aktive mestere i dette faget.

Tapetsering, så vel møbel- som bygningsarbeid, tilhørte opprinnelig salmakerfaget, men ble skilt ut som spesialfag på 1800-tallet og fikk i 1906 sin første mestersammenslutning i Oslo. I 1930 ble håndverket også rettslig skilt ut fra salmakerne, og samtidig ble det delt i to fag, møbeltapetserer og byggtapetserer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg