Salmaker, håndverker som fremstiller saler, seletøy, reiseeffekter (vesker, kofferter) og puter, trekk, kalesjer og lignende til vogner, fly og biler.

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et første år med design og håndverk og et år med design og tekstil. Læretiden avsluttes med en svenneprøve. Med minst fem års allsidig praksis i faget og en teoriprøve er det mulig å gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.  I perioden fra 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det ikke noen som besto prøven i faget, men i året før var det to som mottok svennebrevet. Med tilleggsutdanning er det også mulig å melde seg opp til mesterprøven i faget. Ved utgangen av 2015 var det 5 i Norge som hadde status som aktiv salmakermester.

Salmakerfaget er et gammelt håndverksfag som er nevnt allerede i Magnus Lagabøtes bylov (1276). Salmakerne overtok etter hvert remsnidernes arbeid og var på 1800-tallet også møbelstoppere og tapetserere. I vår tid har den motoriserte transport endret fagets karakter og gjort bilsalmakerne til den viktigste gruppen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.