Salmaker, håndverker som fremstiller saler, seletøy, reiseeffekter (vesker, kofferter) og puter, trekk, kalesjer og lignende til vogner, fly og biler.

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et første år med design og håndverk og et år med design og tekstil. Læretiden avsluttes med en svenneprøve. Med minst fem års allsidig praksis i faget og en teoriprøve er det mulig å gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.  I perioden fra 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det ikke noen som besto prøven i faget, men i året før var det to som mottok svennebrevet. Med tilleggsutdanning er det også mulig å melde seg opp til mesterprøven i faget. Ved utgangen av 2015 var det 5 i Norge som hadde status som aktiv salmakermester.

Salmakerfaget er et gammelt håndverksfag som er nevnt allerede i Magnus Lagabøtes bylov (1276). Salmakerne overtok etter hvert remsnidernes arbeid og var på 1800-tallet også møbelstoppere og tapetserere. I vår tid har den motoriserte transport endret fagets karakter og gjort bilsalmakerne til den viktigste gruppen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.