Bombus lucorum

Bombus lucorum, jordhumle. Foto fra: Dragsmur, Helgenæs, Jylland, Danmark

Bombus lucorum

Bombus lucorum, jordhumle. Foto fra: Kværkeby Mose, Midtsjælland, Danmark

Lys jordhumle er en årevingeart i familien langtungebier. Arten er en av de vanligste humlene i Norge og ligner på de andre jordhumlene med sine sorte og gule tversstriper rundt for- og bakkropp og den hvite hårdusken ved bakenden.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Bombus lucorum
Beskrevet av
(Linnaeus, 1761)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Jordhumle er vanlig over hele Norge og er funnet i hele landet bortsett fra helt nord i Finnmark. Lys jordhumle finnes også i fjellet, og flyr i hager, på enger, heier og lignende fra tidlig om våren til sent på høsten. Lys jordhumle lager bol under jorden i gamle musebol, sprekker og andre lignende steder. Med 200-250 individer i et bol er dette en humleart med store kolonier.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lys jordhumle
Bombus lucorum
Artsdatabanken-ID
119751
GBIF-ID
1340298

Kommentarer (1)

skrev John Magne Grindeland

Vanlig norsk navn på B. lucorum er vel "Liten jordhumle" som skille mot B. terrestris - stor jordhumle. (Denne siste var ansett som svært sjelden i Norge tidligere, men noen kilder oppgir at den er vanligere nå - rettferdiggjør kanskje at den nevnes om ikke i egen artikkel så kanskje her?)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg