Portrett av Johann Friedrich Struensee (1737-1772), malt av den danske maleren Jens Juel

Johann Friedrich Struensee var kong Christian 7.s livlege fra 1769 til 1772. Han fikk stor innflytelse over kongen, og fra 1770 til 1772 var han Danmark-Norges egentlige makthaver. Det vokste imidlertid frem en opposisjon mot Struensee, og han ble til slutt henrettet for å ha overtrådt kongeloven.

Livlege er en personlig lege for en høytstående person, for eksempel en konge.

Faktaboks

Etymologi

tysk

Også kjent som

dansk livlæge

svensk livmedikus

tysk Leibarzt

engelsk Physician to the King (Queen)

Begrepet

Betegnelsen livlege er en oversettelse av det tyske ordet Leibarzt. Historisk har man også benyttet tittelen arkiater (av et gresk uttrykk som betyr 'første lege') om kongens livlege. På engelsk brukes tittelen Physician to the king (eller Queen) om den samme funksjonen.

Historie

Hippokrates og Galenos
Andre kjente livleger i historien er Galenos, som var livlege for den romerske keiseren Marcus Aurelius. Galenos og Hippokrates, fremstilt i et freskomaleri fra 1200-tallet i Anagnikatedralen, Italia.
Hippokrates og Galenos
Av /NTB scanpix.

I mange historiske tilfeller har kongen hatt en hel gruppe leger. Den fremste i denne gruppen har i noen tilfeller hatt også politiske oppgaver. I Frankrike under det gamle regimet (før 1789) hadde kongens livlege en nøye regulert posisjon ved hoffet, han satt blant annet i kongens råd og fikk tittel av greve.

I dansk historie er livleger kjent tilbake til 1400-tallet. Den danske kongens livlege var gjerne hentet fra utlandet, selv i perioder der bare leger utdannet ved Københavns universitetet hadde tillatelse til å praktisere medisin i riket. Slik var det mulig å hente inn en livlege som ikke stod i gjeld til ulike maktfraksjoner i riket. Dette var tilfellet med den mest kjente livlegen i dansk historie, Johan Struensee, som var livlege for kong Christian 7. Kongen hadde en sinnslidelse og stor tillit til Struensee, som benyttet denne muligheten til å tilegne seg makten i kongeriket.

Andre kjente livleger i historien er Galenos, som var livlege for den romerske keiseren Marcus Aurelius, Jean-Nicolas Corvisart, som var livlege for Napoleon og Jevgenij Botkin, livlege for Nikolaj II av Russland, som ble henrettet sammen med tsarfamilien i 1918.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg