Leiermål er et eldre navn på samleie utenfor ekteskap. I norsk lov var dette straffbart fra 1600-tallet til 1902.

Faktaboks

Etymologi

av eldre dansk leger, 'leie, samleie'

Også kjent som

dansk lejermål, svensk lägersmål

Leiermål var straffbart etter Christian 5s Norske Lov av 15. april 1687, som rammet alle former for seksuell omgang der den ene parten var ugift. Straffen var bøter. Hadde man ikke råd til å betale bot, var alternative straffer fengsel, gapestokk eller tukthus. Det var forskjellige straffer for første, annen og tredje gangs leiermål, og straffene ble strengere for hver gang. Første og andre gangs leiermål ble avkriminalisert i 1812, men ikke tredje gangs leiermål.

Etter Lov om Forbrydelser (kriminalloven) av 20. august 1842 ble en mann som gjorde tre kvinner gravide uten å gifte seg med noen av dem, eller en kvinne som ble gravid med tre menn uten å gifte seg med noen av dem, straffet med fengsel for såkalt kvalifisert leiermål. Tredje gangs leiermål ble ikke avkriminalisert før med straffeloven av 1902.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg