Påbud er en befaling eller krav fra myndighet eller overordnet eller avtalemotpart om å handle, opptre eller innrette seg på en bestemt måte. Påbud er det motsatte av forbud.

Påbud er både formelle og uformelle bestemmelser.

Formelle påbud

Formelle påbud dreier seg om hva man ifølge lov eller forskrift er pliktig å overholde, for eksempel å bruke bilbelte når man sitter i et kjøretøy, (følger av trafikkreglene, som er en forskrift med grunnlag i vegtrafikkloven). Et annet eksempel er påbudet om å bruke redningsvest dersom man oppholder seg i en båt som er under åtte meter (følger av småbåtloven § 23 a). Brudd på slike regler vil kunne føre til straffereaksjoner fra myndighetene, avhengig av lovovertredelsens alvorlighet og karakter.

Uformelle påbud

Uformelle påbud er ikke nedfelt i lover, men dreier seg gjerne om det som kalles sosialt uakseptabel oppførsel. Blant annet gir foreldre ofte sine barn påbud om hvordan de skal oppføre seg.

Innen avtalerett er påbud er et utsagn som gir avsenderen en rett og mottakeren en plikt, for eksempel en oppsigelse av et arbeidsforhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg