Lagringstetthet er hvor mye data man kan lagre på en gitt lengde (spor), et gitt areal eller volum i en lagringsenhet. Den måles vanligvis i bit/in², bits per square inch, det vil si binærsifre per kvadrattomme. Tilsvarende oppgis størrelsen på en bit-celle, som er arealet eller volumet som kreves for å lagre én bit.

Faktaboks

Også kjent som

pakketetthet, bittetthet, engelsk storage density, areal density

Måleenheten for lagringstettet varierer med type enhet. Tidligere var enheten ofte endimensjonal, og ved for eksempel magnetbånd ble biter per tomme (bits per inch, forkortet BPI) benyttet. I dag oppgir man vanligvis antall biter per kvadrattomme (bit/in²). En moderne harddisk i 2022 kan for eksempel lagre over 1 terabiter per kvadrattomme (Tbit/in²).

I all hovedsak er det utviklingen innen lagringstetthet som setter begrensingen for maksimal kapasitet ulike lagringsmedier kan ha. Ofte skyldes dette fastsatte fysiske begrensinger på størrelsen til lagringsmediet, slik som med SD-minnekort og harddisker. I andre tilfeller, og spesielt ved nye typer utstyr, begrenses dette av hva som oppleves som en praktisk størrelse av forbrukeren.

Punktet der forbrukerelektronikk ikke lenger ønskes i mindre størrelse, eller med mer lagringsplass, nærmer seg imidlertid. Dette vil kunne begrense behovet for ytterligere økning av lagringstetthet. En ser at lagringstettheten for harddisker i løpet av 2020–2022 har stoppet litt opp rundt 1 terabit per tomme. Historisk har økning i lagringstetthet hatt en omvendt korrelasjon med kostnad per bit.

Magetisk disk

Den første disken, IBMs 350 RAMAC som kom i 1956, hadde en lagringstetthet på 100 bit/tomme langs sporet. Sportettheten var 20 spor/tomme, noe som gir en arealtetthet på 2000 bit/kvadrattomme. Rotasjonshastigheten var om lag 20 rotasjoner per sekund (1200 rpm).

IBMs meget populære disk, model 3330 som kom i 1970, hadde tilsvarende 4040 bit/tomme og 192 spor/tomme. Arealtettheten var derfor \( 4040 \times 192 = 775 \, 680\) eller omtrent 0,78 Mbit/kvadrattomme. Rotasjonshastigheten var om lag 60 rotasjoner per sekund (3600 rpm).

I 2014 og 2015 kom de første diskene som hadde en arealtetthet på mer enn 1 Tbit/kvadrattomme.

Det er en direkte sammenheng mellom lagringstetthet og overføringshastighet. Rotasjonshastigheten for disk har endret seg forholdsvis lite i perioden; fra 1200 rpm (rotasjoner per minutt) til 15000 rpm for de aller raskeste diskene i dag. Det er økt lineær bit-tetthet som har bidratt mest til økte overføringshastigheter.

SSD og flashminne

Ettersom flashminne og SSD-disker lagrer data ved hjelp av en stor samling enkeltkomponenter i stedet for mønstre på et fysisk medium, er det vanskeligere å bli enige om en god måleenhet for lagringstetthet. Komponentene kan organiseres på en rekke ulike måter, og var for eksempel Tbit/kvadrattomme måleenheten ville man lett kunne få et imponerende resultat ved å stable komponentene i høyden.

For tradisjonelle disker av størrelser rundt 100 TB estimerer man at SSD har en lagringstetthet som ligger rundt fem ganger det magnetiske disker har. For enheter med mindre kapasitet er det i større grad utformingen av selve enheten som styrer hvor høy lagringstetthet som er nødvendig.

Optiske disker

Tradisjonelle CD-er sies å ha en lagringstetthet på rundt 0,9 Gbit/kvadrattomme. Den eksakte verdien varierer avhengig av hvordan man måler arealet til CD-en. Noen benytter arealet til hele platen, da også inkludert hullet i midten, andre kun arealet der det kan skrives data.

Magnetbånd

På de første «høykapasitetsmagnetbåndene» var den lineære bit-tettheten langs ett spor 200 bit/tomme (1961). I 2016 er den 0,485 Mb/tomme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg