overføringshastighet

Overføringshastighet på forskjellige medier av . Begrenset gjenbruk

Overføringshastighet, angivelse av hvor fort data kan overføres over en nettverksforbindelse eller mellom sammenkoplet digitalt utstyr. Av historiske årsaker angis overføringshastighet i bit per sekund i samband som tradisjonelt har vært serielle, og i byte (grupper av opp til åtte biter) per sekund i samband som tradisjonelt har vært parallelle. Datanettverk og andre digitale telesamband måles derfor i bit per sekund (bit/s), mens parallelloverføring mellom datamaskin og harddisk eller optiske lagringsenheter måles i byte per sekund (B/s).

Faktaboks

Etymologi
engelsk; data signalling rate
Også kjent som
bitrate
datarate
datasignaleringshastighet

Den maksimale overføringshastigheten i en gitt forbindelse kalles ofte feilaktige og misvisende for båndbredden til forbindelsen. Et passende ord som bør brukes er bitrate eller datarate.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Halvor Bothner-By

Den formelle internasjonale(ITU) og norske størrelsen for datasignaleringshastighet (data signalling rate) er bit/s, ofte uttrykt kbit/s, Mbit/s, Gbit/s og Tbit/s for de høyere hastighetene. På engelsk/amerikansk nyttes ofte bps for "bit per second".ISDN har 2 parallelle kanaler à 64 kbit/s inn fra bruker, som kan velges å koples i parallell ("bonding"), slik at hastigheten blir opplevd fra bruker blir 128 bit/s i en forbindelse.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg