Overføringshastighet er en angivelse av mengden av data som kan overføres over en nettverksforbindelse eller mellom sammenkoplet digitalt utstyr over en gitt tidsenhet.

Av historiske årsaker angis overføringshastighet i bit per sekund i samband som tradisjonelt har vært serielle, og i byte (grupper av opp til åtte biter) per sekund i samband som tradisjonelt har vært parallelle. Datanettverk og andre digitale telesamband måles derfor i bit per sekund (bit/s), mens parallelloverføring mellom datamaskin og harddisk eller optiske lagringsenheter måles i byte per sekund (B/s).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Halvor Bothner-By

Den formelle internasjonale(ITU) og norske størrelsen for datasignaleringshastighet (data signalling rate) er bit/s, ofte uttrykt kbit/s, Mbit/s, Gbit/s og Tbit/s for de høyere hastighetene. På engelsk/amerikansk nyttes ofte bps for "bit per second".ISDN har 2 parallelle kanaler à 64 kbit/s inn fra bruker, som kan velges å koples i parallell ("bonding"), slik at hastigheten blir opplevd fra bruker blir 128 bit/s i en forbindelse.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg