SSD-disk

Artikkelstart

SSD er en elektronisk, flashminnebasert lagringsenhet som erstatter mekaniske harddisker (HDD) i datamaskiner.

Faktaboks

Også kjent som

Solid-state drive

Fordi minnet er elektronisk går lesing og skriving av data mye raskere enn med en harddisk. Dette gjelder spesielt dersom dataene som skal leses/skrives ikke ligger samlet på disken. Dette medfører også at en SSD bruker vesentlig mindre energi enn en harddisk, som har mekaniske lagringsplater og lese/skrive-armer.

Lagringskapasiteten for SSD er mindre enn for harddisker, og de er dyrere, men fordi de er elektroniske er de mer driftssikre og varer lenger.

Pr mars 2017 kan SSD og HDD lagre TB. Prisen pr TB for en SSD er ca 10 ganger prisen for en HDD.

Kommentarer (3)

skrev Lars Mæhlum

Språkrådets datatermgruppe tilrår SSD-disk. Det er vel egentlig smør på flesk, men slik er det jo også med LCD-skjerm og flere andre akronymer som er blitt tatt opp i norsk.

svarte Guro Djupvik

Hei Lars, Takk for tipset! Vi har som tommelfingerregel å følge Språkrådet, så nå har jeg endret oppslagsordet. Artikkelen er fortsatt søkbar som bare SSD også. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

svarte Bjørn B. Larsen

Det blir litt rart dette. Jeg har oppdatert etymologien for ordet, for der hadde jeg lagt inn en feil. Jeg prøvde å endre starten på artikkelen til "SSD-disk er en elektronisk ...", men det ble helt galt. Jeg tror vi lar artikkelen være. SSD er forkortelse for "Solid-state drive". HDD er forkortelse for "Hard-disk drive". SSD inneholder ingen disker slik som en harddisk gjør. Hvorfor skal vi da kalle det SSD-disk? Rundt omkring omtales disse som SSD eller harddisk. Sammenligningen med "LCD-skjerm" er ikke relevant her, ettersom det heter "LCD monitor" i utlandet, og dermed er det ikke smør på flesk. :-)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg