SSD er en elektronisk, flashminnebasert lagringsenhet som erstatter mekaniske harddisker (HDD) i datamaskiner. Selv om det er vanlig å skille mellom SSD og harddisk (HDD) basert på forskjeller i virkemåte, omtales en SSD av mange som en harddisk i dagligtalen, fordi den har lignende funksjonalitet og fordi det er et innarbeidet begrep.

Faktaboks

Etymologi

engelsk solid state drive

Siden minnet er elektronisk, går lesing og skriving av data mye raskere enn med en harddisk. Dette gjelder spesielt dersom dataene som skal leses/skrives ikke ligger samlet på disken, da man unngår tiden harddisken trenger for å flytte det mekaniske skrive-/lesehodet og rotere lagringsplatene. Dette betyr også at en SSD bruker vesentlig mindre energi og lager mindre støy enn en mekanisk harddisk. Ettersom SSD-disker er elektroniske, er de generelt også mer driftssikre og varer lenger.

Lagringskapasiteten for SSD er generelt mindre enn for harddisker, og de er dyrere per byte. I 2022 var vanlig lagringskapasitet på en SSD-disk i ferdigbygde maskiner mellom 500 GB til 1 TB (terabyte), selv om disker med 8–10 TB også finnes i salg.

Brukt som et eksternt datalager fører SSD til at skillet mellom en ekstern disk og en minnepinne blir mindre, da de i stor grad deler samme teknologi, virkemåte og egenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Lars Mæhlum

Språkrådets datatermgruppe tilrår SSD-disk. Det er vel egentlig smør på flesk, men slik er det jo også med LCD-skjerm og flere andre akronymer som er blitt tatt opp i norsk.

svarte Guro Djupvik

Hei Lars, Takk for tipset! Vi har som tommelfingerregel å følge Språkrådet, så nå har jeg endret oppslagsordet. Artikkelen er fortsatt søkbar som bare SSD også. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

svarte Bjørn B. Larsen

Det blir litt rart dette. Jeg har oppdatert etymologien for ordet, for der hadde jeg lagt inn en feil. Jeg prøvde å endre starten på artikkelen til "SSD-disk er en elektronisk ...", men det ble helt galt. Jeg tror vi lar artikkelen være. SSD er forkortelse for "Solid-state drive". HDD er forkortelse for "Hard-disk drive". SSD inneholder ingen disker slik som en harddisk gjør. Hvorfor skal vi da kalle det SSD-disk? Rundt omkring omtales disse som SSD eller harddisk. Sammenligningen med "LCD-skjerm" er ikke relevant her, ettersom det heter "LCD monitor" i utlandet, og dermed er det ikke smør på flesk. :-)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg