Løysingslova er en norsk lov som regulerer løsningsretter. En løsningsrett er en rett til å overta en eiendom på et fremtidig tidspunkt. Vanlige former er forkjøpsrett, tilbakekjøpsrett eller bare kjøperett. Loven omfatter også løsningsretter til aksjer og andeler i boligselskaper.

Faktaboks

Fullt navn
lov om løysingsrettar
Kortnavn
lov om løysingsrettar
Forkortelse
løysl
Også kjent som

løysingsrettslova, løsningsrettsloven

Trådt i kraft
01.07.1995
Lovdata-ID
NL/lov/1994-12-09-64

Utkast til loven ble utarbeidet av sivillovbokutvalget i Rådsegn 13 (1984) Løysingsrettar.

Lovens innhold

Lov om løsningsrettigheter har blant annet bestemmelser om hva som skal til for at løsningsrett utløses, hvordan kravet fremsettes, hvilke frister som gjelder, og hvordan løsningssummen skal beregnes.

Avtalefrihet og begrensninger

En løsningsrett kan være basert på avtale mellom to parter. Da gjelder i utgangspunktet avtalefriheten. Men løsningsrettsloven har enkelte ufravikelige regler som ikke kan settes til side gjennom avtale. En løsningsrett kan også ha grunnlag i en ensidig disposisjon, for eksempel i et testamente. Også i disse tilfellene legger løsningsrettsloven visse begrensninger på hva som kan bestemmes.

Bortfall av løsningsretter

Ett av løsningsrettslovens formål er å foreta en sanering og opprydding i gamle rettigheter. Løsningsretter kan som hovedregel ikke stiftes for lengre enn 25 år, og reglene gjelder også for rettigheter som er stiftet før loven trådte i kraft 1. juli 1995. Lovens overgangsbestemmelse innebærer at bortfallsreglene er aktuelle fra og med 1. juli 2015.

Tinglysingsmyndighetene har på nærmere vilkår hjemmel til å slette løsningsrettigheter fra grunnboken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Thor Falkanger, Løsningsrettsloven – kommentarutgave (2015). Finn boken.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg