Løsningsrett, rett til å få kjøpt en fast eiendom eller en løsøregjenstand for en fastsatt pris eller etter takst, enten når den blir solgt (forkjøpsrett) eller etter andre kriterier (løsningsrett i snever forstand). Løsningsrett (forkjøpsrett) til aksjer er også praktisk viktig.

Løsningsrett kan ha sitt grunnlag i avtale eller lovbestemmelse. I siste kategori er for eksempel sameiernes forkjøpsrett når en sameiepart overdras (se sameie). Odelsretten hører også med i denne gruppen. For løsningsrett på avtalegrunnlag til fast eiendom gjelder løsningsrettsloven (lov om løysingsrettar av 9. des. 1994). Dertil har enkelte lover om løsningsrett henvisning til den, se især sameieloven av 18. juni 1965 § 11 om sameieres forkjøpsrett. Loven av 1994 gir regler om overfor hvem løsningsrett kan utøves, når og hvorledes det må skje, om overtakelsessum og -vilkår med mer.

En løsningsrett til fast eiendom som har avtalegrunnlag, får fullt rettsvern ved tinglysing, mens den lovsatte løsningsrett vil ha rettsvern uten tinglysing. En løsningsrett til fast eiendom kan ikke gjøres gjeldende på tvangssalg, men retten kan, hvis den ikke faller bort ved salget, utnyttes etterpå mot den som har kjøpt på tvangssalget, jf. tvangsfullbyrdelsesloven av 26. juni 1992 § 11–23.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.