Løpende mulkt (tvangsmulkt) kan pålegges av tingretten i tvangsfullbyrdelsessaker når saksøkte etter tvangsgrunnlaget (for eksempel en dom) skal utlevere en bestemt løsøregjenstand. Er gjenstanden ikke funnet i saksøktes besittelse, og han ikke gjør sannsynlig at oppfyllelse er umulig, skal tingretten etter begjæring av saksøkeren pålegge ham en løpende mulkt for hver dag eller uke som går uten at han oppfyller sin plikt. Løpende mulkt kan også pålegges av tingretten når saksøkte etter tvangsgrunnlaget skal gjøre noe som ikke kan utføres uten hans medvirkning (for eksempel utstede et skjøte); løpende mulkt kan dog ikke anvendes for å fremtvinge tjeneste i arbeidsleieforhold eller for å tvinge noen til å motta den som er antatt til slik tjeneste. Videre kan tingretten treffe bestemmelse om bruk av løpende mulkt når det gjelder å gjennomføre myndighetenes avgjørelser om fordeling av barn mellom foreldrene og om samværsrett i disse tilfeller.

Faktaboks

Etymologi
latin mulcta

Mulkt tilfaller statskassen og drives inn av saksøkeren etter de vanlige regler om fullbyrdelse av pengekrav. Den kan ikke på én gang drives inn for mer enn åtte uker.

Det kan også treffes avtale om betaling av mulkt hvis for eksempel et byggearbeid ikke er utført til fastsatt tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg