kuros

Kroisos kuros, begravelseskuros i marmor, funnet i Anavyssos (Hellas), fra circa 530 fvt., utstilt i Nasjonalt arkeologisk museum i Athen.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Phrasikleia Kore (550-540 fvt.) utstilt på Nasjonalt arkeologisk museum i Athen.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Kuros, i arkeologi og kunsthistorie betegnelse for arkaiske votivstatuer av nakne unge menn, tidligere ofte betraktet som Apollon-fremstillinger. Kroppen har en frontal holdning, med armene langs siden og hendene lett knyttet; venstre ben noe fremstrakt som en gående. Kuroi som motiv i gresk kunst har sin storhetstid i det 5. og 6. århundre fvt. Tidlige kuroi viser i sin positur påvirkning fra Egypt, mens nakenheten og vektleggingen av det anatomiske anses som typisk gresk.

Faktaboks

etymologi:
av gresk, flertall kuroi

Gjennom to århundrer skjer en bemerkelsesverdig utvikling i behandlingen av det anatomiske, med en stadig stigende grad av naturalisme. De yngste kuroi, mange funnet under utgravningen av den eldste Akropolis-borgen i Athen, har lemmer og muskulatur som er fullt modellert, og må regnes til den klassiske perioden heller enn den arkaiske. Se Den greske antikkens kunst og kultur.

Avbildede unge kvinner fra samme periode - kore, flertall korai - er alltid påkledd, og som regel under legemsstørrelse. Påkledningen er enten en tung dorisk peplos eller en tynnere jonisk khiton. Venstre hånd holder tak i kledningen for å framheve denne og antyde gange. Den høyre armen er som regel hevet eller hviler på brystet og holder en offergave - en fugl, frukt eller blomst.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg