Kore
Kuros fra Anavysos, Attika, cirka 530 fvt. Statuen er i sin positur arkaisk, mens den begynnende naturalismen i den anatomiske framstillingen peker framover mot den klassiske perioden. Det nasjonale arkeologiske museum i Athen.
Kore
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kuros er i arkeologi og kunsthistorie betegnelse for arkaiske votivstatuer av nakne unge menn, tidligere ofte betraktet som Apollon-fremstillinger. Kroppen har en frontal holdning, med armene langs siden og hendene lett knyttet; venstre ben noe fremstrakt som en gående. Kuroi som motiv i gresk kunst har sin storhetstid i det 5. og 6. århundre fvt. Tidlige kuroi viser i sin positur påvirkning fra Egypt, mens nakenheten og vektleggingen av det anatomiske anses som typisk gresk.

Faktaboks

Etymologi
av gresk, flertall kuroi

Gjennom to århundrer skjer en bemerkelsesverdig utvikling i behandlingen av det anatomiske, med en stadig stigende grad av naturalisme. De yngste kuroi, mange funnet under utgravningen av den eldste Akropolis-borgen i Athen, har lemmer og muskulatur som er fullt modellert, og må regnes til den klassiske perioden heller enn den arkaiske. En rekke statuer av unge menn fortsetter kuros-tradisjonen fra arkaisk tid, men deres holdning er friere. De er fremstilt i såkalt contraposto, en stilling hvor vekten hviler på det ene benet. slik at hoften blir skjøvet opp og skulderen over denne senkes lett.

Avbildede unge kvinner fra samme periode – kore, flertall korai – er alltid påkledd, og som regel under legemsstørrelse. Påkledningen er enten en tung dorisk peplos eller en tynnere jonisk khiton. Venstre hånd holder tak i kledningen for å framheve denne og antyde gange. Den høyre armen er som regel hevet eller hviler på brystet og holder en offergave – en fugl, frukt eller blomst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg