Kupellering er en gammel metode brukt til å bestemme innholdet av edelmetaller i bergarter og legeringer, og utvinne edelmetaller fra bergarter, for eksempel sølv fra blyoksid (PbO). Målemetoden gjennomføres i en skålformet kupell av bein-aske (porøst ildfast materiale) ved høy temperatur.

Faktaboks

Uttale
kupellasjˈon
Etymologi

av latin ‘lite kar’

Også kjent som
kapellasjon, kupellasjon

Fremgangsmåte

Prinsippet for bestemmelse av innhold og utvinning er det samme, men mengden materiale er ulikt. Fire hovedtrinn for målemetoden er skissert i figurene under.

Historie

Kupell
Brukt bein-askekupell fra myntverkstedet i Erkebispegården fra tidsrommet 1500–1537. Ei lita sølvperle ligger gjenglømt i bunnen.
Kupell
Av /NTNU, Vitenskapsmuseet.
Kupell
Et tverrsnitt av en kupell. Et lag av finkornet bein-aske i bunnen.Ytre, øvre diameter: 35 mm.
Kupell
Av /NTNU, Vitenskapsmuseet.

Metoder for å skaffe seg blyoksid som inneholdt sølv er flere tusen år gamle. Det vanligste var å røste (avsvovle) blyglans, PbS (blysulfid):

  • 2 PbS (fast)+ 3 O2(gass) → 2PbO(fast) + 2SO2(gass).

Sølvinnholdet i blyglans varierte mellom 0,01–0,3 prosent.

Bruk av kupellering til kontroll av sølvinnholdet i mynter var velkjent i middelalderen. Under de arkeologiske utgravingene i Erkebispegården i Trondheim fra 1991 til 1995 fant man over 170 brukte bein-askekupeller. Dette viser at myntmesteren til erkebiskopen i Nidaros, nå Trondheim, brukte kupellering når han skulle kontrollere sølvinnholdet i myntmetallet på 1500-tallet.

Ved sølvverket på Kongsberg ble kupellering brukt som målemetode for sølvgehalt i malmer og legeringer fram til omtrent 1950-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg