kritisk tilstand (fysikk)

Kritisk tilstand. Isotermer som viser kritisk tilstand i en gass. Isotermen RQ går gjennom det kritiske punkt. Under denne, dvs. ved lavere temperatur, får man kondensasjon (F’M’ og FM). Over RQ, dvs. ved høyere temperatur enn den kritiske, får man ingen kondensasjon.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Kritisk tilstand for et stoff ved overgang mellom gass- og væskeform er gitt ved tilstandens kritiske temperatur og trykk.

Faktaboks

Uttale
krˈitisk tilstand

De fleste stoffer kan ved passende valg av trykk og temperatur bringes over i alle tre aggregattilstander: fast, flytende og gassformig.

Over en viss temperatur er det imidlertid ikke mulig å bringe en gass over i væskeform, selv om trykket blir aldri så høyt. Denne maksimale temperaturen for væsken kalles stoffets kritiske temperatur, og det trykk som må til for å bringe gassen over i væskeform ved denne temperaturen, kalles stoffets kritiske trykk. Når stoffet har denne temperaturen og utsettes for dette trykket, sies stoffet å være i sin kritiske tilstand. Kritisk temperatur og trykk for en del stoffer er gitt i tabellen nedenfor. Fenomenet ble klarlagt av den irske fysiker Thomas Andrews (1813-85) i hans studier av karbondioksid 1869-76.

Kritisk temperatur og trykk for noen stoffer

Kritisk temp. (°C) Kritisk trykk (atm)
Vann 374 225
Karbondioksid 32 73
Oksygen –119 50
Nitrogen –147 33
Hydrogen 240 13

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg