Artikkelstart
Superkritisk fluid er et stoff med temperatur og trykk over henholdsvis kritisk temperatur og trykk, der trykket ikke er stort nok til å komprimere det til et fast stoff.
Superkritisk fluid er et stoff med temperatur og trykk over henholdsvis kritisk temperatur og trykk, der trykket ikke er stort nok til å komprimere det til et fast stoff.
I et superkritisk fluid er det ikke noen forskjell på væske- og gassfasen. Et stoff med temperatur over den kritiske temperaturen kan ikke omdannes til en væske ved å øke trykket.
Den kritiske temperaturen til karbondioksid er 21 °C, mens vann har en kritisk temperatur på 374 °C og metan –83 °C.
Dersom vi ser på trykket i et stoff som funksjon av temperaturen, vil den kritiske temperaturen og det kritiske trykket definere et punkt på grafen som kalles det kritiske punktet (se figuren).
I et superkritisk fluid som er i en tilstand nær det kritiske punktet, kan små endringer i temperatur og trykk føre til store endringer av tettheten.
Et superkritisk fluid kan trekke seg gjennom porøse medier på samme måte som en gass. Den har også evne til å løse opp stoffer på samme måte som en væske.
Superkritiske fluider opptrer i atmosfærene til store gassplaneter som Jupiter. Ved undersjøiske vulkaner og varmekilder på jorda kan det også eksistere superfluider.
I industrien benyttes superkritiske fluider ofte til å trekke uønskede stoffer ut fra et produkt, for eksempel til å trekke koffein ut av kaffe for å lage koffeinfri kaffe. I denne sammenheng benyttes særlig karbondioksid i den kritiske fluidfasen.
Superkritisk vann brukes i produksjon av biodrivstoff som hydrokarbon og biodiesel, og til å produsere hydrogen til bruk i brenselceller.
Superkritiske fluider brukes blant annet ved impregnering av stoffer, i kosmetikk og i farmasøytisk industri ved produksjon av medisiner.
Superkritiske fluider har også økende betydning når det gjelder energiproduksjon, både i sammenheng med varmekraftmaskiner, men også når det dreier seg om å trekke mest mulig olje ut fra geologiske formasjoner med oljeforekomster.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.