fasediagram

Figur 1. Fasediagram med forklaring
komplisert fasediagram

Fasediagram for legeringen sølv–kobber. α og β er faste faser med hovedinnhold henholdsvis sølv og kobber, L er smelte, E er trippelpunktet der fasene er i likevekt. Se forklarende artikkeltekst.

Av /Store norske leksikon ※.

Fasediagram for et trekomponent-system. Temperaturen markeres ved høyde over trekanten.

Av /Store norske leksikon ※.

Fasediagram er en type diagram som presenterer viktig informasjon om kjemiske forbindelser og materialer. Diagrammet viser hvilken fase materialet er i ved ulike temperaturer og trykk. For eksempel vil diagrammet vise smeltepunktet, det vil si det punktet der materialet går over fra fast stoff til væske.

Faktaboks

også kjent som:
tilstandsdiagram

Eksempel

Figur 1 viser et eksempel på et enkelt fasediagram for en kjemisk forbindelse A. A kan eksistere i tre faser: fast stoff, smelte og gass. På førsteaksen (x-aksen) er temperaturen angitt, og på andreaksen (y-aksen) trykket.

I fasediagrammet er det tegnet tre kurver:

  • Sublimasjonskurven viser hvordan damptrykket av det faste stoffet i likevekt med sin damp (en gass) endrer seg med temperaturen.
  • Smeltepunktskurven viser hvordan damptrykket av det faste stoffet i likevekt med sin smelte (en væske) endrer seg med temperaturen.
  • Kokepunktskurven viser hvordan kokepuktet for smelten i likevekt med sin damp endrer seg med temperaturen.

Trippelpunktet er den temperaturen og det trykket hvor de tre fasene av A: fast stoff, smelte og damp, er til stede samtidig og i likevekt.

Det kritiske punktet er den temperaturen og det trykket hvor det er slutt på smelten, og vi ikke lenger kan skille mellom smelte og damp.

Fasediagrammet i figuren passer med fasediagrammet for karbondioksid. Trippelpunktet er ved et trykk på 5,2 atm og en temperatur på -56,6 °C. Det kritiske punktet er ved et trykk på 73 atm og en temperatur på 30 °C.

Fasediagrammet for H2O er noe forskjellig fra dette. Her skrår smeltepunktskurven den andre veien, det vil si at smeltepunktet for is avtar med økende trykk. Dessuten er det 9 faste modifikasjoner av is. Trippelpunktet er ved et trykk på 0,0060 atm (611,7 Pa) og en temperatur på 0,01 °C.

Eksempel på bruk

Vi starter med stoffet i posisjon A. Da er A i form av et fast stoff. Etter hvert som temperaturen på stoffet øker, beveger vi oss på den horisontale linjen. Når temperaturen når frem til punktet B, begynner stoffet å smelte. Når alt er smeltet, beveger vi oss videre til vi kommer til punkt D; da starter smelten å fordampe. Når alt er fordampet, kan vi bevege oss videre bortover den horisontale linjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg