fasediagram

Figur 1. Fasediagram med forklaring
komplisert fasediagram

Fasediagram for legeringen sølv–kobber. α og β er faste faser med hovedinnhold henholdsvis sølv og kobber, L er smelte, E er trippelpunktet der fasene er i likevekt. Se forklarende artikkeltekst.

Av /Store norske leksikon ※.

Fasediagram for et trekomponent-system. Temperaturen markeres ved høyde over trekanten.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Fasediagram er en type diagram som presenterer viktig informasjon om kjemiske forbindelser og materialer. Diagrammet viser hvilken fase materialet er i ved ulike temperaturer og trykk. For eksempel vil diagrammet vise smeltepunktet, det vil si det punktet der materialet går over fra fast stoff til væske.

Faktaboks

Også kjent som
tilstandsdiagram

Eksempel

Figur 1 viser et eksempel på et enkelt fasediagram for en kjemisk forbindelse A. A kan eksistere i tre faser: fast stoff, smelte og gass. På førsteaksen (x-aksen) er temperaturen angitt, og på andreaksen (y-aksen) trykket.

I fasediagrammet er det tegnet tre kurver:

  • Sublimasjonskurven viser hvordan damptrykket av det faste stoffet i likevekt med sin damp (en gass) endrer seg med temperaturen.
  • Smeltepunktskurven viser hvordan damptrykket av det faste stoffet i likevekt med sin smelte (en væske) endrer seg med temperaturen.
  • Kokepunktskurven viser hvordan kokepunktet for smelten i likevekt med sin damp endrer seg med temperaturen.

Trippelpunktet er den temperaturen og det trykket hvor de tre fasene av A: fast stoff, smelte og damp, er til stede samtidig og i likevekt.

Det kritiske punktet er den temperaturen og det trykket hvor det er slutt på smelten, og vi ikke lenger kan skille mellom smelte og damp.

Fasediagrammet i figuren passer med fasediagrammet for karbondioksid. Trippelpunktet er ved et trykk på 5,2 atm og en temperatur på -56,6 °C. Det kritiske punktet er ved et trykk på 73 atm og en temperatur på 30 °C.

Fasediagrammet for H2O er noe forskjellig fra dette. Her skrår smeltepunktskurven den andre veien, det vil si at smeltepunktet for is avtar med økende trykk. Dessuten er det 9 faste modifikasjoner av is. Trippelpunktet er ved et trykk på 0,0060 atm (611,7 Pa) og en temperatur på 0,01 °C.

Eksempel på bruk

Vi starter med stoffet i posisjon A. Da er A i form av et fast stoff. Etter hvert som temperaturen på stoffet øker, beveger vi oss på den horisontale linjen. Når temperaturen når frem til punktet B, begynner stoffet å smelte. Når alt er smeltet, beveger vi oss videre til vi kommer til punkt D; da starter smelten å fordampe. Når alt er fordampet, kan vi bevege oss videre bortover den horisontale linjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg