Kransmusserong Tricholoma matsutake er den mest berømte av musserongene. Den regnes som en delikatesse i Japan og andre Øst-Asiatiske land. Perfekte eksemplarer kan nå svimlende priser, opptil 14 000 kroner per kilo. Soppen har en karakteristisk smak og tilberedes ofte som suppe eller buljong.

Kransmusserong har kraftige og kjøttfulle fruktlegemer der hatt og stilk er dekket av grove, flossete, fibrete og gråbrune skjell som danner en krans mellom hattekant og stilk. Skivene og sporene er hvite. Lukten er aromatisk.

I Norge fins kransmusserong hovedsakelig i furuskog på sandgrunn, gjerne næringsfattig og med lav i bunnsjiktet. Den er sjelden og fins bare på Østlandet fra indre Agder til nord i Innlandet fylke. Dessuten spredt i Troms og Finnmark, særlig mange funn i Pasvik. Som matsopp er den også etterspurt her i landet.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Tricholomataceae
Slekt Musseronger Tricholoma
Art Kransmusserong T. matsutake

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg