korsets tegn

Artikkelstart

Korsets tegn, et kors som tegnes i luften med hånden. Fra 200-tallet har korsets tegn blitt brukt som tegn på velsignelse i den kristne kirken. I Den norske kirke brukes det ved dåpen og ved prestens velsignelse av menigheten fra alteret.

Tidligere så kristne korsets tegn som et magisk middel, som for eksempel kunne drive bort onde ånder eller være til hjelp i en kritisk situasjon. I moderne tid motiveres bruken av korsets tegn blant annet pedagogisk, og som bekjennelseshandling.

Utførelse

Korsets tegn blir utført med høyre hånd, i oldtiden ofte med én finger, i den gresk-ortodokse kirke med to fingre (motivert med Kristi to naturer), i den katolske kirke med tre fingre (symbol på treenigheten), eller med hele hånden. Medlemmer av katolske kirkesamfunn fører høyre hånd fra pannen til brystet, deretter fra venstre skulder vannrett over til høyre, i den gresk-ortodokse kirke omvendt.

Det finnes også regler for hvilke fingre som skal brukes m.m., og det legges stor vekt på den forskjellige fremgangsmåten i de to kirkesamfunn. Utførelsen av korsets tegn følges ofte av ordene: «I Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn», derfor ser man for eksempel i russiske kirker menigheten bruke korsets tegn selv, blant annet når treenigheten blir nevnt i liturgien. Korsets tegn brukes også ved måltider i hjemmet.

Korsets tegn er helt avskaffet i den reformerte kirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg