Korsets tegn, et kors som tegnes i luften med hånden; fra 200-tallet anvendt som tegn på velsignelse i den kristne kirke. Korsets tegn blir utført med høyre hånd, i oldtiden ofte med én finger, i den gresk-ortodokse kirke med to fingrer (motivert med Kristi to naturer), i den katolske kirke med tre fingrer (symbol på treenigheten), eller med hele hånden. Medlemmer av katolske kirkesamfunn fører høyre hånd fra pannen til brystet, deretter fra venstre skulder vannrett over til høyre, i den gresk-ortodokse kirke omvendt. Det finnes også regler for hvilke fingrer som skal brukes m.m., og det legges stor vekt på den forskjellige fremgangsmåten i de to kirkesamfunn. Utførelsen av korsets tegn følges ofte av ordene: «I Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn», derfor ser man f.eks. i russiske kirker menigheten bruke korsets tegn selv, bl.a. når treenigheten, det store mysterium, blir nevnt i liturgien. Korsets tegn brukes også ved måltider i hjemmet.

Korsets tegn er helt avskaffet i den reformerte kirke; i Den norske kirke brukes det ved dåpen og ved prestens velsignelse av menigheten fra alteret.

Meget tidlig så man i korsets tegn et magisk middel, virksomt til f.eks. å drive bort onde ånder eller være til hjelp i en kritisk situasjon. I vår tid motiveres bruken av korsets tegn bl.a. pedagogisk, og som bekjennelseshandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.