Korsets tegn
Korsets tegn i en kirke i Ukraina i 2019.

Korsets tegn er et kors som tegnes i luften med hånden. Fra 200-tallet har korsets tegn blitt brukt som tegn på velsignelse i den kristne kirken. I Den norske kirke brukes det ved dåpen og ved prestens velsignelse av menigheten fra alteret.

Tidligere så kristne korsets tegn som et magisk middel, som for eksempel kunne drive bort onde ånder eller være til hjelp i en kritisk situasjon. I moderne tid motiveres bruken av korsets tegn blant annet pedagogisk, og som bekjennelseshandling.

Utførelse

Korsets tegn blir utført med høyre hånd, i oldtiden ofte med én finger, i den gresk-ortodokse kirke med to fingre (motivert med Kristi to naturer), i den katolske kirke med tre fingre (symbol på treenigheten), eller med hele hånden. Slik er det også i Den norske kirke. Medlemmer av katolske kirkesamfunn og i Den norske kirke fører høyre hånd fra pannen til brystet, deretter fra venstre skulder vannrett over til høyre; i den gresk-ortodokse kirken er det omvendt.

Det finnes også regler for blant annet hvilke fingre som skal brukes, og det legges stor vekt på den forskjellige fremgangsmåten i de to kirkesamfunn. Utførelsen av korsets tegn følges ofte av ordene «I Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn», derfor ser man for eksempel i russiske kirker menigheten bruke korsets tegn selv, blant annet når treenigheten blir nevnt i liturgien. Korsets tegn brukes også ved måltider i hjemmet.

Korsets tegn er helt avskaffet i den reformerte kirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg