kontaktor (elektrisitetslære)

Fig. 1 Oppbygging av en kontaktor
Fig. 2 Tegning av en kontaktor med hovedstrøm og styrestrøm.

Artikkelstart

Kontaktor er en elektrisk bryter som er innkoblet bare så lenge strømmen står tilkoblet. En kontaktor benyttes mye i automatiske anlegg til å styre elektriske motorer og annet elektrisk utstyr.

Faktaboks

Uttale
kontˈaktor
Etymologi
latin nydannet, til kontakt
Også kjent som

elektromagnetbetjent bryter

Oppbygging

Kontaktor har symbolet Q på en tegning og består av en spole tilkoplet spenning på A1 og A2 (se figur 1 Oppbygging av en kontaktor), en jernkjerne som sitter fast og en annen jernkjerne som henger fast med flere brytere, og en fjær imellom som holder de to jernkjernene fra hverandre når de ikke er magnetiske. Når spolen får tilført spenning på A1 og A2 blir jernkjernen magnetisk, jernkjernen i toppen dras inn mot jernkjernen i bunnen og bryterne som sitter i toppen endrer tilstand. Brytere som er åpne blir lukket, og brytere som er lukket blir åpnet. Slike brytere betegnes henholdsbvis NO for «Normally Open» og NC for «Normally Closed».

Ser man på figur 2, så er dette en typisk tegning der styrestrømmen forsyner kontaktoren på A1 og A2, og hovedstrømmen går gjennom enkelte av bryterne som er dimensjonert for større strømmer enn styrestrømmen.

Kontaktor for mindre strømmer og mindre spenninger som 12V betegnes relè.

Fabrikanter av kontaktorer er blant annet ABB, Eaton og Siemens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg