Å konstituere er å grunnlegge, tre sammen, holde grunnleggende møte og velge styre. Dette kalles gjerne å konstituere seg. Når det er gjort sier vi at organisasjon er konstituert.

Faktaboks

Uttale
konstituˈere
Etymologi
av latin ‘oppstille, fastsette’

Konstituere kan også bety at en person tiltrer en stilling inntil fast ansettelse skjer (se nedenfor).

Fordeling av roller og ansvar

Konstituering av en politisk forsamling som for eksempel Stortinget eller kommunestyre/formannskap innebærer at roller og ansvar for organisasjonens virksomhet fordeles mellom og blant medlemmene av forsamlingen.

I Stortinget og Sametinget gjelder dette valg av presidenter og sekretærer, mens i kommunestyrene gjelder dette valg av ordfører/varaordfører.

Tilsvarende beslutninger om fordeling av funksjoner og ansvar blant medlemmer av styrende organer finner også sted innenfor frivillige organisasjoner.

Konstituering som ansettelse

Konstituering brukes også til å beskrive at en person ansettes midlertidig i et embete eller i en ledig stilling inntil fast ansettelse kan skje. For eksempel snakker man om en konstituert redaktør. Også fungerende redaktør kan brukes.

Normalt vil konstituering være relevant for ledende stillinger der arbeidsoppgavene er av en slik karakter at de ikke kan skyves frem i tid i påvente av at en fast ansettelse har funnet sted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Hakon Tdal

Eg jakta på definisjon eller forklaring på ordet, men fann ikkje dette. Sjølv om ein kan klikka seg vidare til orda "konstituere seg" og "konstituert", tenker eg at dette ordet burde forklarast på snl.no.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg