kjernekrefter

Artikkelstart

Kjernekrefter er de kreftene som holder nukleonene (protoner og nøytroner) sammen i atomkjerner.

Fysisk beskrivelse

Rekkevidde

Kjernekreftene har kort rekkevidde. De virker bare til en avstand av ca. 1,4 femtometer (femto = 10−15) fra nukleonets kjerne. Denne avstanden regnes derfor som nukleonets radius.

Innenfor denne avstanden er kjernekreftene mye sterkere enn gravitasjonskrefter og elektromagnetiske krefter. Vi kaller derfor den vekselvirkningen som kjernekreftene representerer for sterk vekselvirkning.

De partiklene som kjernekreftene virker mellom, kalles med en fellesbetegnelse for sterkt vekselvirkende partikler eller hadroner.

Vekselvirkning

Kraften mellom to nukleoner kan til en viss grad beskrives som utveksling av mesoner. Dette er analogt til bildet man bruker i kvante-elektrodynamikk, der kraften mellom to elektroner beskrives som utveksling av fotoner (lyskvant).

I sterk vekselvirkning er den nøyaktige beskrivelsen av vekselvirkningen mellom nukleoner mer komplisert. En beskrivelse i form av utveksling av for eksempel de letteste mesonene (π-mesonene) gir ikke noe fullstendig beskrivelse av kjernekreftene.

Problemet henger sammen med at nukleonene ikke er elementære, men er bygd opp av mindre partikler, kvarker. Utveksling av et meson mellom nukleonene tilsvarer at nukleonene bytter en kvark seg imellom. Et annet viktig bidrag til kjernekreftene, den såkalte pomeron-utvekslingen, tilsvarer at kvarkene i det ene nukleonet utveksler gluoner med kvarkene i det andre nukleonet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg