elektrisk sparkesykkel

10. april 2018 endret Regjeringen Solberg Forskrift om krav til sykkel til å også inkludere små elektrisk drevne kjøretøy for én person, og i løpet av 2019 ble elektriske sparkesykler et vanlig syn rundt om i flere norske byer. For slike sparkesykler gjelder samme trafikkregler som for sykkel.
Av /NTB Scanpix.

Elektrisk sparkesykkel er en sparkesykkel som får fremdrift av en elektrisk motor. I trafikken regnes lovlige elektriske sparkesykler formelt sett som sykler. Det betyr at det er de samme trafikkregler som gjelder for elektrisk sparkesykkel som for sykkel.

Faktaboks

også kjent som:

elsparkesykkel

Oppbygging

Elektriske sparkesykler kommer i mange varianter, men felles for alle er en plate til å stå på, små hjul foran og bak, en elektrisk motor med batteri og et styre med lykt og hendler for gass og brems. De fleste modeller har motorbrems, men det er også vanlig med bremser på hjulene. Mange modeller har begge deler. Skjermer og fjæring er også vanlig.

Bakgrunn og regulering

10. april 2018 endret Regjeringen Solberg Forskrift om krav til sykkel til å også inkludere små elektrisk drevne kjøretøy for én person. Kravet er imidlertid at kjøretøyet ikke kan veie over 70 kg, ikke ha en bredde over 85 cm og ikke være lengre enn 120 cm. Motoren kan heller ikke hjelpe kjøretøyet til over 20 km/t. Oppfyller ikke kjøretøyet disse kriteriene, er det ulovlig å bruke på offentlig vei i Norge.

Elektriske kjøretøy som oppfyller disse kriteriene, kan altså regnes som en sykkel i juridisk forstand. Det betyr at de som ferdes på en elektrisk sparkesykkel har plikter og rettigheter i trafikken etter denne definisjonen. Man har de samme vikepliktreglene som andre kjørende. Det vil blant annet si at kryssing over gangfelt er lov, men man har da vikeplikt for annen trafikk i kjørebanen. Det er også tillat å bruke elektrisk sparkesykkel på fortauet, men bare når gangtrafikken er liten og ferdselen ikke medfører fare eller er til hinder for gående. Passering av gående skal skje i tilnærmet gangfart (se trafikkreglene §18, tredje ledd).

Utleie av elektriske sparkesykler

Våren og sommeren 2019 begynte flere aktører med utleie av elektriske sparkesykler i flere norske byer. Syklene settes ut i rundt i byene og brukerene betaler for leien gjennom en app på telefonen.
Av /NTB Scanpix.

Våren og sommeren 2019 begynte flere aktører med utleie av elektriske sparkesykler i flere norske byer. Syklene settes ut i rundt i byene og brukerene betaler for leien gjennom en app på telefonen. Det har gjort elektrisk sparkesykkel til et vanlig syn i bygatene. Det har også gjort den noe kontroversiell fordi utleiesykler ofte har blitt funnet parkert på fortau eller andre steder hvor de sperret fremkomst for andre. Mange mener også at elektriske sparkesykler, særlig når de kjøres på fortauet, kan utgjøre fare for fotgjengere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg