Kjølelagersopp, norsk navn på sekksporesoppen Pezicula alba, med konidiestadiet Phlyctaena vagabunda. Er en vanlig årsak til råte i epler som lagres ved lav temperatur. Starter som små, brune råteflekker, som etter hvert utvider seg og får karakteristiske ringer rundt et hvitt sentrum, hvor soppens sporehoper utvikles. Svart frukttrekreft, Pezicula malicorticis, med konidiestadiet Cryptosporiopsis curvispora gir et nærmest identisk skadebilde.

Begge soppene kan bare utvikle råte på moden frukt, men infeksjonen skjer gjennom lenticeller i skallet på umoden frukt i fuktig vær, særlig utover høsten. Soppene ligger latent der og bryter ut i råte først etter noe tids lagring, ofte etter flere måneder ved lav temperatur. Råteskadene kan bli betydelige. Det er stor forskjell i sortenes mottagelighet. «Aroma» er spesielt utsatt. Bekjempes ved tidlig høsting, rask nedkjøling og kort lagringstid. Sprøyting med kjemiske soppmidler i frukthagen har god virkning. I utlandet praktiseres også dypping av eplene etter høsting i et soppmiddel; det er ikke tillatt i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.