Postkort - hos spåkonen
En kvinne blir spådd i hånden.

Kiromanti er kunsten å spå i hånden. Praksisen har røtter i gammel folketro. I nyere tid har kiromanti blitt en del av det omfattende repertoaret av praksiser innenfor alternativbevegelsen.

Faktaboks

Etymologi
gresk kheir (hånd), manteia (spådom)
Også kjent som

palmestri

Utøverne av kiromanti mener at de ved å studere et menneskes hånd, og spesielt håndflaten, er i stand til å bestemme vedkommendes temperament og fysiske tilstand, og at de på grunnlag av dette også kan forutsi vedkommendes fremtidige skjebne. Ved spådommen konsentrerer de seg om håndens form, linjer og om håndflatens utseende.

Historikk

Man mener at kaldeerne var det første folk som praktiserte kiromanti, og at kunsten fra dem spredte seg til Egypt og derfra til Hellas. I middelalderen ble kiromanti ofte satt i forbindelse med stjernetydning.

I nyreligiøsitet

Når førmoderne spådomsmetoder tas i bruk i en nyreligiøs, senmoderne sammenheng, harmoniseres de gjerne med andre metoder. Samtidig flyttes fokus fra å forutsi fremtid eller skjebne til karakteranalyse, det vil si å avdekke personligheten. Linjer og mønstre i håndflaten, samt formen på fingrer og negler tolkes i tråd med astrologi. Hånden tolkes altså i samsvar med et referansesystem som omfatter fire elementer, fire temperamenter, tolv stjernetegn, metaller og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg