Kiromanti er kunsten å spå i hånden. Praksisen har røtter i gammel folketro. I nyere tid har kiromanti blitt en del av det omfattende repertoaret av praksiser innenfor alternativbevegelsen.

Utøverne av kiromanti mener at de ved å studere et menneskes hånd, og spesielt håndflaten, er i stand til å bestemme vedkommendes temperament og fysiske tilstand, og at de på grunnlag av dette også kan forutsi vedkommendes fremtidige skjebne. Ved spådommen konsentrerer de seg om håndens form, linjer og om håndflatens utseende.

Man mener at kaldeerne var det første folk som praktiserte kiromanti, og at kunsten fra dem spredte seg til Egypt og derfra til Hellas. I middelalderen ble kiromanti ofte satt i forbindelse med stjernetydning.

Når førmoderne spådomsmetoder tas i bruk i en nyreligiøs, senmoderne sammenheng, harmoniseres de gjerne med andre metoder. Samtidig flyttes fokus fra å forutsi fremtid eller skjebne til karakteranalyse, det vil si å avdekke personligheten. Linjer og mønstre i håndflaten, samt formen på fingrer, negler, etc., tolkes i tråd med astrologi. Det vil si at hånden tolkes i samsvar med et referansesystem som omfatter fire elementer, fire temperamenter, tolv stjernetegn, samt planeter, metaller osv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.