Karbonpumpe er en mekanisme som fører til at verdenshavene tar opp karbondioksid (CO2) fra atmosfæren. En skiller mellom den uorganiske (fysiske) og den organiske (biologiske) karbonpumpen.

Den fysiske karbonpumpen

Overflatevann som strømmer mot høyere breddegrader avkjøles og får dermed økt løselighet for karbondioksid. Dypvannsdannelsen på høye breddegrader fjerner dette karbonrike vannet fra overflaten, og det vil ta flere hundre år før det på nytt stiger til overflaten. Havet virker også som karbonsluk ved at økt konsentrasjon av karbondioksid i atmosfæren gir mindre utgassing fra havvannet.

Den biologiske karbonpumpen

Den organiske karbonpumpen virker ved at planteplankton gjennom sin fotosyntese tar opp karbondioksid fra atmosfæren. Det meste av dette karbonet frigjøres når organismene dør og nedbrytes, men en del vil bindes varig i sedimenterhavbunnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg