Kammer er den delen av et skytevåpen hvor ammunisjonen plasseres og ligger når skuddet avfyres. Kammer brukes normalt om håndvåpen, mens laderom betegner den tilsvarende delen på kanoner og andre grove våpen.

Faktaboks

Etymologi
av latin, lite værelse, rom
Også kjent som

laderom

Kammeret eller laderommet ligger i bakkant av løpet eller røret på våpenet. Patronen, eventuelt delt ammunisjon med prosjektilet og kardusladning, føres inn i laderommet manuelt eller automatisk.

Bombekastere er oftest munnladningsvåpen. Da er røret helt lukket i bakkant. Bakladere har en form for mekanisme som lukker kammeret eller laderommet. Gevær og andre lette våpen samt maskinkanoner har et sluttstykke som glir i lengderetningen (langs våpenets kjernelinje). Kanoner og haubitser kan ha en kile som glir inn på tvers av kjernelinjen, eventuelt en skrue som svinges inn i kjernelinjen og låses ved å roteres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg