kaminskykatalysator

Artikkelstart

Kaminskykatalysator er en type katalysator for produksjon av polyeten og polypropylen ved polymerisering av eten og propen. Katalysatoren er basert på metallocener av zirkonium. Slike katalysatorer hadde vært kjent siden 1954, men de var lite effektive for polymerisering av eten og kunne ikke brukes til å lage krystallinsk polypropen. På 1980-tallet oppdaget Walter Kaminsky ved Hamburg universitetet at effektiviteten kunne økes enormt ved å kombinere dem med metylaluminoksan, og han konstruerte en katalysator (etylen bis-indenylzirkonocen) som laget isotaktisk polypropen.

Faktaboks

Etymologi
etter oppdageren Walter Kaminsky (1941-)

Tradisjonelt ble slike plaststoffer laget med katalysatorer ved en reaksjon med faste stoffer (Ziegler-Natta-katalysatorer), og man visste lite om hva som gjorde dem så effektive, og hvordan man kunne endre deres og plaststoffenes egenskaper. Med kaminskykatalysatoren kunne egenskapene skreddersys, hvilket gav opphav til en helt ny forståelse og en rekke plaststoffer med andre egenskaper.

Kaminskykatalysatoren, og flere andre katalysatortyper som fulgte etter, viste seg å være vanskelige å bruke i kommersielle prosesser, men behovet for å sikre seg rettighet til den nye teknologien var en viktig årsak til sammenslåing av flere store plastprodusenter på 1990-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg