Kamikaze, betegnelse for japanske dødsflygere som utførte selvmordsangrep med fly, særlig i de siste ni månedene av andre verdenskrig. Ordet kamikaze viser til stormene som i 1274 og 1281 splittet mongolenes invasjonsflåte som truet Japan. Selvmordsakten hadde en religiøs bakgrunn og ble utført ved at flygeren styrtet sin maskin, fullastet eller overlastet med bomber, mot allierte krigsskip.

I tiden fra slaget i Leytebukta 25. oktober 1944 til krigen sluttet ble det registrert 2900 kamikaze-angrep, hvorav omkring 1900 i forsvaret av Okinawa april 1945, der de tilføyde amerikanerne et tap på ca. 5000 drepte. I alt ble 34 skip senket og flere hundre skadet ved slike angrep. Kamikazeflygerne gjennomgikk ofte et ritual før start, og bar et spesielt halstørkle.

Det hyppigst benyttede flyet var jageren Mitsubishi A6M (Zero), men også andre militærfly ble brukt. Et spesielt kamikazefly var den rakettdrevne Yokosuka MXY7 Ohka (av de allierte kalt Baka, japansk for 'dum'), som ble sluppet ca. 32 km fra målet av et bombefly.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.