Kamikaze er en betegnelse for japanske kampflygere som utførte selvmordsangrep med fly, særlig i de siste ni månedene av andre verdenskrig. Ordet kamikaze viser til stormene som i 1274 og 1281 splittet mongolenes invasjonsflåte som truet Japan. Selvmordsakten hadde en religiøs bakgrunn og ble utført ved at piloten styrtet flyet sitt, fullastet eller overlastet med bomber, mot allierte krigsskip.

I tiden fra slaget i Leytebukta på Filippinene 25. oktober 1944 til krigshandlingene tok slutt i august 1945 ble det registrert 2900 kamikazeangrep, hvorav omkring 1900 i forsvaret av Okinawa i april 1945, der de påførte amerikanerne et tap på rundt 5000 soldater og offiserer. I alt ble 34 skip senket og flere hundre skadet ved slike angrep. Kamikazeflygerne gjennomgikk ofte et ritual før start, og bar et spesielt hodetørkle kalt hachimaki, basert på en tradisjon fra samuraiene.

Den mest benyttede flytypen i kamikazeangrep var jageren Mitsubishi A6M (Zero), men også andre militærfly ble brukt. Et spesielt kamikazefly var det rakettdrevne Yokosuka MXY7 Ohka, av de allierte kalt Baka, japansk for 'dum', som ble sluppet cirka 32 kilometer fra målet av et bombefly.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.