Kamikaze USS Missouri
Et japansk jagerfly på vei til å krasje inn i skutesiden på det amerikanske slagskipet USS Missouri utenfor Okinawa 11. april 1945. Dette kamikazeangrepet førte til mindre skade på skipet, og ingen personskader. 2. september 1945 signerte japanerne sin egen kapitulasjon om bord på det samme skipet.
U.S. Naval History and Heritage Command.
Kamikaze

Kamikaze. Et japansk selvmordsfly som er skutt i brann prøver likevel å nå målet sitt, et amerikansk hangarskip. I dette tilfellet lyktes det ikke. Flyet strøk like over dekket og styrtet i sjøen på den andre siden av skipet.

Av /NTB Scanpix ※.

Kamikaze er en betegnelse for japanske kampflygere som utførte selvmordsangrep med fly, særlig i de siste ni månedene av andre verdenskrig. Selvmordsakten hadde en religiøs bakgrunn og ble utført ved at piloten styrtet flyet sitt, fullastet eller overlastet med bomber, mot allierte krigsskip.

Faktaboks

Uttale
kamikˈaze
Etymologi
kommer fra de kinesiske tegnene 神風 ‘guddommelig vind’

Kamikaze-taktikken ble systematisk tatt i bruk fra begynnelsen av 1944. Logikken bak kamikaze-angrepene var basert på ideen om å ofre en soldats liv for å gi stor skade på fiendens personell og krigsskip. Egne fly og båter ble designet for å kunne gjennomføre kamikazeangrep.

I tiden fra slaget i Leytebukta på Filippinene 25. oktober 1944 til krigshandlingene tok slutt i august 1945 ble det registrert 2900 kamikazeangrep, hvorav omkring 1900 i forsvaret av Okinawa i april 1945, der de påførte amerikanerne et tap på rundt 5000 soldater og offiserer. I alt ble 34 skip senket og flere hundre skadet ved slike angrep. Kamikazeflygerne gjennomgikk ofte et ritual før start, og bar et spesielt hodetørkle kalt hachimaki, basert på en tradisjon fra samuraiene.

Den mest benyttede flytypen i kamikazeangrep var jageren Mitsubishi A6M (Zero), men også andre militærfly ble brukt. Et spesielt kamikazefly var det rakettdrevne Yokosuka MXY7 Ohka, av de allierte kalt Baka, japansk for 'dum', som ble sluppet cirka 32 kilometer fra målet av et bombefly.

Etymologi

Ordet kamikaze viser til stormene som i 1274 og 1281 splittet mongolenes invasjonsflåte som truet Japan. Japanerne på den tiden tolket det dit hen at disse stormene var et bevis på at Japan var beskyttet av gudene (kami), og de ga derfor stormene navnet kamikaze. Disse historiske hendelsene ble senere stadig referert til når idéhistorikere og nasjonalister skulle bevise Japans overlegenhet ovenfor andre land, og det unike med at Japan er landet som er beskyttet av og bebodd av gudene/kami (Shinkoku 神国).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg