Faktaboks

Leyte
Uttale
lˈeite

Leyte er en øy i Filippinene, en av de østre Visayaøyene, øst for øyene Cebu og Bohol, nord for øya Mindanao og sørvest for øya Samar. Leyte har et areal på 7368 kvadratkilometer med 2 626 970 millioner innbyggere (2020).

Natur

Den vulkanske fjellkjeden Cordillera Central, som er en fortsettelse av fjellkjeden med samme navn på øya Luzon i nord, løper fra nord til sør og deler øya i en østlig og en vestlig del. Høyeste topp er vulkanen Lobi, som er 1350 meter over havet. De to dalene, Leyte i øst og Ormoc i vest, skiller Cordillera Central fra ytterligere to høylandsområder i nordøst og nordvest. Flate områder finnes langs kysten i sør.

Befolkningen

Leyteños bor langs kysten eller i de to dalene. De største byene er Tacloban i øst og Ormoc City i vest. Den store fjellkjeden har dannet et kulturelt skille mellom folkene; de på vestsiden snakker cebuano, og de på østsiden snakker waray. De fleste i sør stammer fra naboøya Bohol.

Næringsliv

Jordbruket er viktigste næringsvei. På de fruktbare slettene og i dalene dyrkes ris, kokosnøtter, hamp, bananer, papaya og ananas. Det er store tømmerressurser i innlandet og et rikt fiske utenfor øya. Industrien er mindre utviklet og består for det meste av foredling av jordbruksprodukter, gjødselproduksjon og håndverksproduksjon. Det er en jordvarmekraftstasjon på øya. Største byer er Tacloban med 251 881 innbyggere (2020) og Ormoc. Tacloban som er et regionalt senter for de østlige Visayaøyene, har en god havn og flyplass. Leyte er knyttet sammen med naboøya Samar gjennom den to kilometer lange San Juanico-broen, som er regnet som en av Sørøst-Asias vakreste broer.

Historie

Under andre verdenskrig foregikk det usedvanlig harde kamper på Leyte fra 20. oktober til 31. desember 1944. Amerikanske styrker, støttet av australske, ble ilandsatt på Leyte som ledd i gjenerobringen av Filippinene. Det var på Leyte general Douglas MacArthur vasset i land og uttalte de berømte ordene «I have returned». I Stillehavet ble kun slaget om Okinawa mer blodig enn slaget om Leyte. I forbindelse med invasjonen ble verdenshistoriens største sjøslag, slaget om Leytegulfen, utkjempet i de omkringliggende havområdene. I praksis ble den japanske marinens slagkraft tilintetgjort her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg