Leyte, øy i Filippinene, en av de østre Visayaøyene, øst for Cebu og Bohol, nord for Mindanao og sørvest for Samar; 7214 km2 med 1,93 mill. innb. (2000).

Den vulkanske fjellkjeden Cordillera Central, som er en fortsettelse av fjellkjeden med samme navn på øya Luzon i nord, løper fra nord til sør og deler øya i en østlig og en vestlig del. Høyeste topp er vulkanen Lobi med 1349 moh. De to dalene, Leyte i øst og Ormoc i vest, skiller Cordillera Central fra ytterligere to høylandsområder i nordøst og nordvest. Flate områder finnes langs kysten i sør.

Leyteños bor langs kysten eller i de to dalene. De største byene er Tacloban i øst og Ormoc City i vest. Den store fjellkjeden har dannet et kulturelt skille mellom folkene, hvorav de på vestsiden taler cebuano og de på østsiden taler Waray. De fleste i sør stammer fra naboøya Bohol.

Jordbruket er viktigste næringsvei. På de fruktbare slettene og i dalene dyrkes ris, kokosnøtter, hamp, bananer, papaya og ananas. Store tømmerressurser i innlandet. Rikt fiske. Industrien er mindre utviklet og består for det meste av foredling av jordbruksprodukter, gjødselproduksjon og håndverksproduksjon. Jordvarmekraftstasjon. Største byer er Tacloban (180 000 innb.) og Ormoc. Tacloban er regionalt senter for de østlige Visayaøyene, og har en god havn og flyplass. Leyte er knyttet sammen med naboøya Samar gjennom den 2 km lange San Juanico-broen; regnet som en av Sørøst-Asias vakreste broer.

Under den annen verdenskrig foregikk det usedvanlig harde kamper på Leyte fra 20. oktober til 31. desember 1944. Amerikanske styrker, støttet av australske, ble ilandsatt på Leyte som ledd i gjenerobringen av Filippinene. Det var på Leyte general Douglas MacArthur vasset i land og uttalte de berømte ordene «I have returned». I Stillehavet ble kun slaget om Okinawa mer blodig enn slaget om Leyte. I forbindelse med invasjonen ble verdenshistoriens største sjøslag, Slaget om Leytegulfen, utkjempet i de omkringliggende havområdene. I praksis ble den japanske marinens slagkraft tilintetgjort her.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.