Februar er årets andre måned. Februar har 28 dager, i skuddår 29 dager.

Faktaboks

Uttale
februˈar

Den har sitt navn etter februa, redskaper som ble brukt til renselse i forbindelsen med den romerske festen lupercalia som ble feiret 15. februar. Festen og denne måten å rense seg på er beskrevet i Ovids kalenderdikt Fasti.

Ifølge overleveringen var det Numa Pompilius som føyde januar og februar til de opprinnelige ti månedene som var blitt innført av Romulus, i det som var en månekalender. Ettersom februar var den sist tillagte måneden, fikk den et mindre antall dager enn de andre og ble nyttet til å skyte inn ekstra dager for å tilpasse kalenderen til solåret ved behov. Med Julius Caesars kalenderreform, den julianske kalender, senere justert til den gregorianske kalender, ble februar fast skuddårsmåned.

I den danske almanakk og i den norske til 1827 kalles den blidemåned, i den svenske, og fra 1828 i den norske, gjømåned.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg