jordledning

Jordledning er en elektrisk ledningsforbindelse som har til hensikt å lede farlige overspenninger og berøringsspenninger til jord. Dette kan være spenninger som har sitt opphav i atmosfæriske utladninger, som lyn, eller ved feil i elektriske apparater eller anlegg.

Lynavledere og mastekonstruksjoner ved høyspenningsanlegg må ha en særlig solid jordledning forbundet direkte til egen jordelektrode for at de store lyn- og feilstrømmene skal kunne avledes.

Ved elektriske boliginstallasjoner krever forskriftene at elektriske apparater skal ha jordledning. Dette er fordi elektriske apparater kan bli spenningsførende dersom det oppstår en indre kortslutning eller feil på isolasjonen. Dette kan i verste fall medføre at en får 230 volt spenning gjennom kroppen ved samtidig berøring av for eksempel komfyr og vannledning. Dette kan være livsfarlig.

Jordledning fremføres ved husinstallasjoner i en egen leder (grønn/gul) i kablene og forbindes til installasjonens hovedjord. Separat opplagt jordledning skal ha et ledningstverrsnitt på minst 4 kvadratmillimeter Cu, mens jordledere forlagt direkte i jord, jordelektroder, skal ha et tverrsnitt på minst 25 kvadratmillimeter Cu.

Krav til jordelektroder, jordledninger og utjevningsforbindelser er gitt i Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg