Lynavleder i form av en kobbertråd ved spiret på Tromøy kirke.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Lynavleder

Norsk militær lynavleder fra 1800-tallet: ornamentet forestiller en dverg (som var ansett som et vesen som hadde kontakt til underverdenen)

Lynavleder
Av .

Lynavleder er en innretning brukt til beskyttelse av bygninger og anlegg mot lynets skadevirkninger. Lynavledere blir montert slik at de opptar lyn som slår ned og leder lynstrømmen til jord.

Til beskyttelse av bygninger bruker man opprettstående kobberstenger, kobbertråd over møner, gesimser og fremspring, som et grovmasket nett som forbindes med avløpsrør og eventuelle andre metallgjenstander på bygningen og føres til jord på flere steder, enten til jordelektroder eller til kobberledninger gravd ned i jorden. Nedlederne må være rikelig dimensjonert og forlegges uten skarpe bøyer og retningsendringer. Skal lynavlederen virke etter sin hensikt må jordforbindelsen være god.

Lynavlederen ble oppfunnet av Benjamin Franklin i 1752.

Lynavledere i elektriske anlegg

Elektriske anlegg er særlig utsatt for lynets skadevirkninger, blant annet fordi anleggene oftest har stor utstrekning med luftledningsnett. Atmosfæriske utladninger kan fremkalle spenningsbølger på det elektriske ledningsnettet. På slike anlegg må lynavlederen avlede spenningsbølgene så de ikke volder skade, samtidig som den strømstyrken som flyter til jord når spenningsbølgen utlades, må bli brutt før den forstyrrer driften.

Lynavledere som fyller kravene, er såkalte overspenningsavledere. Disse virker som en isolator så lenge spenningen ikke overskrider en viss størrelse, og som en leder ved høyere spenning. Dette er samme virkemåte som en zenerdiode har ved likespenningskretser. Overspenningsbølgens strøm ledes da til jord. Når overspenningen på den måten er utløst, slokner avlederen, den blir igjen en isolator.

Kraftledninger blir beskyttet ved at man jorder den enkelte stolpe og fører en jordet ledning over kraftledningene, fra stolpe til stolpe. Telefonapparater koblet til luftledninger blir beskyttet ved spenningssikringer; overspenninger som opptrer, blir utladet over disse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Frode Høyte

Skal se hva jeg kan gjøre med bildene.Her er litt bilder fra katalog:http://www.ensto.com/download/16926_Ensto_-_6_El-vern.pdf

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg