ionosfærisk forsinkelse

Ionosfærisk forsinkelse, et fenomen som påvirker kommunikasjonen mellom satellitter og mottakere av satellittsignaler på jorda. Frie elektroner og ioner i jordas ionosfære virker på hastigheten som satellittsignalene forplanter seg med. Ionosfærisk forsinkelse angår særlig satellittnavigasjon, der tidsforskjellen mellom utsendt og mottatt signal er utgangspunkt for posisjonsbestemmelsen.

Den ionosfæriske forsinkelsen varierer med breddegrad og satellittens elevasjon, med årstid og tid på døgnet, og med solas 11-årige syklus. Effekten er sterkest på høye breddegrader og for satellitter som går lavt over horisonten, og den er sterkere midt på dagen og om vinteren. Ionosfærisk forsinkelse gir normalt feil i avstandsberegningen på 5-15 m, men kan under ekstreme forhold komme opp i over 150 m.

I og med at forsinkelsen varierer med signalenes bølgelengde, løses problemet ved at alle navigasjonssatellitter sender på to bærebølger med ulik frekvens. Ved å kombinere signalene fra begge frekvenser kan effekten reduseres til noen få cm. De enkleste GPS-mottakerne er enfrekvente og kan ikke nyttiggjøre seg denne utjevningen. Mangelen kan imidlertid kompenseres ved å benytte en empirisk ionosfæremodell i beregningene, som kan korrigere for inntil 60 % av forsinkelsen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg