Indonesisk laurbærblad er blad fra planten Syzygium polyanthum, som hører til myrtefamilien. Treet brukes som prydplante mens bladene brukes som krydder i sørøst-asiatisk mat.
Faktaboks
- Også kjent som
- Syzygium polyanthum
Indonesisk laurbærblad er blad fra planten Syzygium polyanthum, som hører til myrtefamilien. Treet brukes som prydplante mens bladene brukes som krydder i sørøst-asiatisk mat.
Planten er et tropisk, bladfellende tre, som blir opptil 30 meter høyt. Bladene er blanke og lansettformede. Kremhvite, fjæraktige blomster.
Treet kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia.
Bladene er først og fremst kjent fra matlaging i Sørøst-Asia. De brukes i supper, kjøtt- og grønnsaksretter og til fjærkre. Bladene er spesielt velegnet i kombinasjon med andre krydder som chili, ingefær, tamarind, kryddernellik og kokosmelk. Bladene freses vanligvis i litt olje for at smaken skal komme til sin rett, før man tilsetter de andre ingrediensene. Bladene skal koke med, men fjernes gjerne før servering.
I noen kokebøker foreslås vanlig laurbærblad som erstatning om man ikke får tak i indonesisk laurbærblad, men smakene har lite til felles. Et likere alternativ er et par hele kryddernellik og kaffirlime.
Trærne har vakre blomster og brukes som prydplanter i tropiske strøk.
Innen sørasiatisk folkemedisin har bladene blitt brukt mot blant annet tannpine, kløe og infeksjoner.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.