Ildprøve er et ord som brukes i to ulike betydninger, både i overført betydning og i konkret betydning innen analytisk kjemi.

Overført betydning

I overført betydning er en ildprøve en stor utfordring, en ekstra krevende fysisk eller mental prøvelse, for eksempel å forsøke å vinne i en OL-finale, å forsøke få en bedrift som holder på å gå konkurs til å klare seg, eller å forsøke å bestå en avgjørende, vanskelig eksamen.

Ordet ble brukt i denne sammenhengen som navn på en NRK-spørrekonkurranse (Eldprøva) på 1980-tallet, der deltakerne fikk usedvanlig tøffe spørsmål. Ordet finnes også i Bibelen, i Peters 1. brev, kapittel 4, vers 12.

Innen analytisk kjemi

Ildprøve er en enkel analysemetode for å undersøke stoffer og stoffblandinger. Metoden brukes mest for tekstiler. Tråder av silke, ull, bomull og kunststoffer forbrenner på forskjellig måte: silke uten lukt og aske, ull med stram lukt, bomull forbrenner uten nevneverdig lukt, men med aske, og så videre. Metoden kan dermed brukes til å teste fibre fra for eksempel et teppe for å se om det er laga av det materialet det sies at det er lagra av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg